Voor ruim 60 procent van de zorgmedewerkers is de hoeveelheid aandacht het afgelopen jaar hetzelfde gebleven. Dit blijkt uit onderzoek van Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen en innovatieve zorgoplossingen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 505 zorgprofessionals in Nederland.
Impact van aandacht
“De impact van aandacht op zowel het mentale als de fysieke gezondheid van de patiënt én zorgprofessional is opmerkelijk”, zegt Stefan van der Stigchel, Hoogleraar Cognitieve Psychologie verbonden aan de Universiteit van Utrecht én expert op het gebied van aandacht. “Uit onderzoek weten we dat aandacht het herstel van de patiënt versnelt, klachten vermindert en meer zelfvertrouwen geeft. Daarnaast blijkt dat als zorgverleners consequent medeleven tonen, patiënten meer vertrouwen wat de professional zegt. Aandacht doet veel meer dan je misschien zou denken.”
Oplossingen
Meer personeel, minder administratieve lasten en digitale zorgoplossingen worden genoemd als mogelijke oplossingen door zorgmedewerkers.
Peter Koopman
Goed thema “aandacht is ook zorg” en niet alleen van belang voor patiënt, cliënt of bewoner ! De keuze voor het beroep had / heeft te maken met eigen belang tot menselijk contact in de beroepsuitoefening. Het veelvuldig uitstromen na korte ervaringstijd zou ook hiermee te maken kunnen hebben. Ook “patiëntentoewijzing” ( EVV ) versterkt het contact tussen mensen tijdens de zorgverlening en is, naast aspect van excellente zorg, belangrijk in de toepassing van individu gerichte verpleegkunde.