Op vrijdag 15 januari hebben de cao-delegatie van de NFU en de vakbonden met elkaar oplossingsrichtingen verkend om de huidige cao te verbeteren.
Cruciale punten
De standpunten van de NFU en de bonden liggen op cruciale punten nog ver uit elkaar. Een belangrijk onderdeel van het voorstel van de bonden richt zich op een structurele loonsverhoging voor alle medewerkers. Maar de umc’s willen de beschikbare loonruimte ‘gericht inzetten op de grootste knelpunten’.
De NFU zegt met name voorstellen te hebben gedaan die zijn gericht op het verbeteren van de huidige cao, daarmee gehoor gevend aan de punten die door medewerkers in de dialoogsessies zijn ingebracht. Ook wordt daarmee voor een deel tegemoet gekomen aan de punten die de vijf vakbonden via hun afzonderlijke inzetbrieven hebben ingebracht.
Dialoogsessies
In de umc’s zijn dialoogsessies gehouden met medewerkers om op te halen wat nodig is om op een duurzame en gezonde wijze de uitdagingen tegemoet te treden waar medewerkers werkzaam in zorg, onderwijs en onderzoek voor staan. De cao-delegatie van de NFU heeft geconcludeerd dat het nodig is om concreet invulling te geven aan “waardevolle tijd”: het geven van meer autonomie aan de medewerkers in de keuze waar zij hun waardevolle (werk)tijd aan willen besteden: goede rusttijden in roosters, tijd voor leren en ontwikkelen en tijd voor huidige en toekomstige loopbaanstappen. Het aanpakken van de werkdruk, het bewaken van de balans werk-privé en het bieden van voorwaarden als tijd voor tijd bij overwerk en extra diensten.
Het volgende cao-overleg staat gepland op 29 januari.
Phpieterse
“Het aanpakken van de werkdruk”? Was dat niet in 2018 ook een puntje? Inmiddels is het enkel maar drukker geworden, leiden wij veel meer (te veel om goed te kunnen begeleiden wat resulteert in afhaken van leerlingen) leerlingen op. Daarnaast werken wij met ongeschoold ic-personeel dat nu via een spoedcursus nu op apparaten mag letten waar ik eerder een drie-daagse cursus voor moest doen. Hoewel ik mijn werk (ic-verpleegkundige) altijd bijzonder interessant vond, ben ik nu blij als ik in juni met pensioen kan gaan. Zal “de zorg” niemand meer aanraden.
Het punt waar gekeken wordt waar de tekorten liggen is ook interessant aangezien gedurende de vorige cao de FNV niks wilde weten van meer (financiële) aandacht voor hen die de diensten draaien. Behalve dat er juist in die groep grote tekorten zijn, worden zij ook nog eens gedurende de diensten in twee schalen ORT lager uitbetaald. Ook daar wilde de FNV niets van weten. Nu wel?