Dat gaf Rutte als antwoord op de wens van de grootste regeringsfractie VVD om de bureaucratie in de zorg omlaag te brengen. “Ik weet dat het vaker is gezegd”, aldus fractieleider Sophie Hermans, “maar regeldruk en bureaucratie moeten minder. Het moet nu echt gaan gebeuren.”
Bezuinigingen
De discussie ontstond tijdens het debat over bezuinigingen in de jeugdzorg en ouderenzorg. Voor deze sectoren trekt Rutte-IV respectievelijk 500 miljoen euro en 400 miljoen euro minder uit in de komende jaren. De premier noemde het “minder meer” en wees erop dat de uitgaven stijgen. Rutte wijzigt zijn voornemen niet, liet hij weten tijdens het debat over de regeringsverklaring: er komt geen geld bij voor jeugd- en ouderenzorg.
De meeste oppositiepartijen in de Kamer hebben het kabinet-Rutte IV gevraagd deze bezuinigingen terug te draaien. “Dit is asociaal en onverantwoord”, zei fractieleider Lilian Marijnissen van de SP over het aanpassen van de personele bezettingsnorm in de ouderenzorg. Gisteren zei Hermans dat bij het opstellen van het coalitieakkoord is gekeken naar “de toekomstbestendigheid van de zorg”. Ook zij merkte op dat er de komende regeerperiode meer wordt gespendeerd aan zorg: “Daarin maken we keuzes, juist om die zorg overeind te houden.”
Meer passende zorg
Rutte vermoedt dat het personeelstekort in de ouderenzorg kan worden verminderd door “innovatie, techniek, meer passende zorg en meer inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Dan kan een deel van de ouderen misschien langer thuis wonen, eventueel met meer intensieve zorg. “
Rutte en Hermans vragen zich af of alle jeugdzorg wel nodig is. “Onze opdracht is: hoe kunnen we dat afremmen of anders vormgeven?”, meende Hermans. Rutte sprak over een “onhoudbaar probleem dat groeit en groeit en groeit. We moeten ons afvragen: zijn dingen anders te organiseren? Dat geldt ook voor de ouderenzorg.”
leovansister
Ik mag hopen dat de bureaucratie welke de zorg al heel veel jaren teistert al op korte termijn sterk verminderd en aangepakt wordt. Dat geeft de verzorgenden veel meer tijd voor de mensen zelf die verzorgd moeten worden en maakt het werk veel leuker en aantrekkelijker voor nieuwelingen. En scheelt bovendien veel kosten. Veel succes Kuipers & Helder! Leo van Sister (Gouda)
sannelot
Dat is een wel erg makkelijk (afschuif-)antwoord van meneer Rutte. De bureaucratie is breed ontstaan in Nederland door beleid te maken op incidenten, alles te regelen via wetgeving en bestuurders die geen risico durven nemen om een keuze te maken voor welke bureaucratie wel/niet gevolgd gaat worden. Iedereen wijst naar elkaar. Een onderzoek van Berenschot enkele jaren geleden liet al zien dat de politiek hier niet alle verantwoordelijkheid in heeft, maar dat het een samenspel is. Het zal veel meer vergen dan innovatie (het toverwoord voor alles en nu ook het verminderen van bureaucratie). Inzet vrijwilligers blijkt al enige jaren een beperkte oplossing, omdat de mantelzorgers ‘op’ zijn. Dan blijft anders organiseren over. Zolang we in groepen blijven denken en vinden dat iedere groep recht heeft op eigen zorg, dan zal het personeelstekort toenemen. Wat mij betreft begint het met anders denken en ik geloof niet dat Rutte daar nu het goede voorbeeld in is.
Helene
Laten we (in dit geval wij als softwareleverancier ook) hand in eigen boezem steken. Zolang de ouderenzorg georganiseerd wordt rondom zorgproblemen van mensen (en de daarbij behorende smart geformuleerde doelstellingen en professionele acties) organiseren we ons eigen personeelstekort. Het systeem is gebaseerd op “ik weet wat goed voor u is”. Veel van de classificatiesystemen die gebruikt worden hebben dit gedrag versterkt.
De mens kennen met zijn behoeften, gewoontes en wensen en daarbij (samen met vrijwilligers en mantelzorgers) aansluiten is veel effectiever en maakt het werk vele malen leuker. “vertel ons wat goed voor u is” zou de basis moeten zijn van hoe we de zorg inrichten.
Kijk dus nog eens kritisch naar het zorgdossier: daar kunnen veel organisaties zelf stappen ondernemen om klaar te zijn voor de toekomst.
M Mol
Het wordt nu werkelijk eens tijd om de bureaucratie eens aan te pakken en dat niet alles genoteerd dient te worden, zonde van de tijd er kan dan meer aandacht aan de mensen worden besteed die de zorg ook echt nodig hebben. De zorgkantoren etc. moeten dan ook eens nadenken over deze onnodige uitgebreide bureaucratie.
Peter Koopman
Op een cri de coeur van zijn fractievoorzitter Hermans reageerde de, voor het leven gekozen, MP met een “dienstbevel” naar de echte deskundigen op VWS, want die hebben het gezag, dat hij mist. Het thema “zorg” kwam wel wat dun uit de grabbelton met uitdagend en opbouwend beleid en misschien voelde deze fractievoorzitter zich daarover onbehagelijk. De verpleegkundigen en verzorgenden (IG) kijken met zeer grote belangstelling uit naar de grote opgaven van onze Zorgministers. Afknijpen en minimaliseren van ons zorgaanbod zal slechts met passende argumenten en gebleken erkenning van de eigen professionele blik van verpleegkundigen en verzorgenden tot succesvolle implementatie leiden. Alleen macro-economische en bedrijfskundige inzichten zullen daarbij niet primair staan, maar de patiëntrelatie en passend en uitvoerbaar professioneel zorgaanbod staat bij deze beoordeling centraal, toch?