Een ambtenaar dwong Gommers de belofte af dat er nog diezelfde week 1600 bedden op de intensive care zouden klaarstaan om de stroom coronapatiënten op te vangen, zei de ic-arts in de Volkskrant. Hij kon dat niet beloven, maar zwichtte naar eigen zeggen voor de druk. Gommers’ toezegging was belangrijk voor ‘coronaminister’ De Jonge, die daarmee de aandringende Tweede Kamer kon geruststellen
Niet doen
Rutte vindt het logisch dat Gommers die vraag kreeg, omdat die nu eenmaal meer wist over de ic-capaciteit. Als de intensivist geen antwoord kon geven, “dan had-ie dat niet moeten doen”.
De minister-president keek in de talkshow terug op de coronacrisis. Het afgelopen halfjaar was “het heftigste” uit zijn carrière, zei Rutte – te meer omdat zijn moeder overleed en hij haar in het verpleeghuis nauwelijks mocht bezoeken. “De combinatie van al die heftigheid in het werk met wat mij privé overkwam, dat was wel even zwaar.”
Mondkapjes geven bescherming
Het kabinet heeft het gebruik van eenvoudige mondkapjes in de openbare ruimte in te harde bewoordingen afgewezen, erkent Rutte. Hij en andere ministers waarschuwden dat die “schijnveiligheid” zouden bieden, maar dat was volgens de premier “te stellig”. Het biedt volgens hem wel “enige extra bescherming”. Het kabinet maakte een ommezwaai van resolute afwijzing naar het verplichten van mondkapjes in het ov en kreeg van velen het verwijt van grilligheid.
Er zijn wel meer steken gevallen, gaf Rutte grif toe. Voor de een golden soms ook ten onrechte strengere regels dan voor de ander. Zo werden de regels voor touringcars weken later versoepeld dan voor bijvoorbeeld het ov en de luchtvaart. “Dat hadden we eerder moeten doen. Daar hadden ze een terecht punt.”
De crisis heeft ook geleerd dat in de gezondheidszorg meer landelijke aansturing nodig is, zei Rutte. Maar dat heeft volgens hem niets te maken met de marktwerking in de zorg, die er volgens hem overigens helemaal niet is. (ANP)