© Halfpoint / stock.adobe.com
Discriminatie en uitsluiting binnen de zorg vinden nog dagelijks plaats, merkt de RVS op. Zo durven LHBTI-ouderen niet altijd open te zijn over hun seksuele oriëntatie, worden zorgbehoeften van mensen met een verstandelijke beperking niet goed begrepen en melden vrouwen 50 procent meer bijwerkingen van medicijnen dan mannen.
Tegengaan gezondheidsverschillen
“Beter oog hebben voor verschillen tussen mensen op het gebied van bijvoorbeeld gender, sekse en afkomst is een morele en juridische plicht van de overheid gezien het recht op zorg dat iedere Nederlander heeft”, aldus het adviesorgaan. “Daarnaast is oog voor verschillen in de zorg essentieel voor het tegengaan van schrijnende gezondheidsverschillen en het bevorderen van de houdbaarheid van zorg.”
Hiervoor is onder meer het bewustzijn nodig dat niet alleen hoe mensen leven, maar ook wie ze zijn van invloed is op de gezondheid van het individu. Ook moeten zorgprofessionals en de overheid alert zijn op de vraag wanneer zorg daadwerkelijk passend is en wanneer het mag afwijken van gebruikelijke normen en richtlijnen.
Vijfde principe passende zorg
Ook de zorg zelf moet inclusiever. Dat betekent dat zorgverleners zich op hun werkplek veilig, gerespecteerd en gewaardeerd moeten voelen en dat de zorg open moet staan voor verschillen tussen zorgverleners, deze verschillen accepteert en naar waarde schat. De raad pleit daarom voor het toevoegen van een vijfde principe aan passende zorg, namelijk dat passende zorg inclusief georganiseerd wordt.
Dit kan niet alleen verwacht worden van zorgverleners. Ook de overheid is nodig. De raad waarschuwt hierbij wel dat een te grote nadruk op houdbaarheid van de zorg juist de mensgerichte benadering kan bedreigen. “Wanneer we vanuit het perspectief van houdbaarheid gaan definiëren wat mensgerichte zorg is, ontstaat het risico dat de kenmerken en context van mensen uit beeld raken”, aldus de RVS. “In dit essay pleiten wij dan ook voor een omdraaiing van die logica: juist het werken aan mensgerichte, inclusieve zorg draagt bij aan de houdbaarheid van zorg.”
Goede voorbeelden
De RVS noemt een paar goede voorbeelden binnen de zorg met aandacht voor diversiteit. Zo zijn er initiatieven als de Roze Loper, een kwaliteitskeurmerk dat de sociale acceptatie van seksuele diversiteit binnen zorginstellingen vergroot. Ook verwijst de raad naar zorgwijk De Hogeweyk in Weesp, waar de wooninrichting en de voorzieningen zoals het eten rekening houden met mensen van verschillende achtergronden en leefstijlen.
irma01@xs4all.nl
Men moet zich dan wel realiseren dat de zorg minder efficiënt wordt / meer tijdsinvestering en ook duurder wordt. Valt dat ook binnen de principes?
Binjamin Heyl
”De raad waarschuwt hierbij wel dat een te grote nadruk op houdbaarheid van de zorg juist de mensgerichte benadering kan bedreigen. “Wanneer we vanuit het perspectief van houdbaarheid gaan definiëren wat mensgerichte zorg is, ontstaat het risico dat de kenmerken en context van mensen uit beeld raken”, Ík zal u vertellen dat dit al meer dan veertig jaar gebeurt en dit kan mede danzkzij verpleegkundigen en verzorgenden die alles accepteren en nooit alleszinsn redelijkie eisen zullen afdwingen, dit al zeker vanaf 1972 toen verplegenden en verzorgenden de straat op renden en smeekten om meer handen aan bed. Het resultaat nu in 2022 is bekend. Mooie -praatjes verkopenn zijn alle betrokken partijen in de zorg erg goed in. Elke dag lijden duizenden mensen nodeloos.