Illustratie: Mette Dijkstra | Canva
In 2021 was de loonkloof 9 procent tussen de publieke sector en de zorg. Na cao-aanpassingen verkleinde dit verschil naar 3 procent medio dit jaar. Maar AWVN verwacht dat het verschil 6 procent zal zijn als begin volgend jaar ook meer sectoren een cao-aanpassing doen.
Groot verschil met publieke sector
Als het gemiddelde van vier zorgcao’s wordt gepakt zit het verschil vooral in de salarissen voor functies vanaf grofweg FWG-schaal 50 tot en met ongeveer FWG-schaal 60. Dit zijn functies waar een HBO-opleiding voor nodig is of starters met een WO-opleiding. Lager opgeleid werk wordt juist beter vergoed dan in andere sectoren.
Ten opzichte van de publieke sector is het verschil veel groter. Vrijwel alle functies in de zorg worden dan slechter betaald. Grofweg kan worden gezegd dat de zorg net zo beloond wordt als de slechter betaalde banen binnen de publieke sector.
Nivellering
AWVN signaleert verder dat de lagere loonschalen te weinig oplopen door nivelleringsafspraken. Vooral voor functies waar een MBO-opleiding voor nodig is loont het te weinig om door te groeien naar een hogere FWG-schaal, vindt de werkgeversvereniging. “Anders gezegd leren en ontwikkelen levert voor de MBO-functies in die groepen niet noemenswaardig meer salaris op, zoals dat zichtbaar is in andere salarisgroepen.”
Ook ziet de AWVN veel gelijke startsalarissen. Ongelijk werk wordt daarom gelijk beloond. “De financiële prikkel om na de basisschool voor een bepaald middelbaar onderwijs te kiezen in relatie tot de start op de arbeidsmarkt is aan het verdwijnen.”
Eerder pleitte ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken al voor hogere salarissen. Niet alleen vanwege de personeelsschaarste, maar ook omdat de zorg een marktconform salaris waard is”, vertelde Westerlaken aan Zorgvisie. “De nieuwe cao, die dit jaar is afgesloten, helpt daarbij. In twee jaar tijd krijgen medewerkers zo’n 15 procent erbij. Tegelijkertijd zijn de salarissen in andere sectoren ook fors verhoogd, waardoor de historische loonkloof van 6 tot 9 procent niet steeds niet is gedicht.”
Peter Koopman
Goed dat mevr. Westerlaken namens de werkgevers in de sector Zorg deze strukturele onrechtvaardig lage beloning van oa verpleegkundigen zichtbaar houdt ! Minister Helder gaf opdracht om de “sommetjes” nogmaals over te maken. Inmiddels kregen ambtenaren en leraren basisonderwijs ( publieke sector ) wel forse salarisverbeteringen. De loonkloof van 9% ( peil 2020 ) is via VWS eind 2022 met 1,13% gerepareerd en zou nu nog 6% zijn volgens dit onderzoek. Nb een en ander had en heeft ook effect op de pensioengrondslag. Zal 2024 in deze een rechtvaardig jaar worden?
Olaf Wijman
Een duidelijk verhaal! Kom op politiek, nu snel acteren en alle zorglonen omhoog. Nu niet wachten op eerst weer veel onrust en het werken IN de zorg nog verder in een negatieve hoek zetten.