De Santeon ziekenhuizen gaan gegevens over gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven vastleggen. Dit zou op termijn kunnen leiden tot andere keuzes voor behandelingen, omdat de beste medisch-technische behandeling niet de beste behandeling hoeft te zijn vanuit het oogpunt van kwaliteit van leven.
Het project Gewonnen Levenskwaliteit betreft een gevalideerde meting en rapportage gericht op het dagelijks leven, zoals de mate van mobiliteit of de mate waarin een patiënt in staat is om voor zichzelf te zorgen. De gegevens over het dagelijks leven kunnen gekoppeld worden aan de medische behandeling. Deze informatie moet de medisch specialist uitdagen om op een andere manier naar behandeling te kijken.
Software
Medisch Spectrum Twente (MST), een van de zes Santeon ziekenhuizen, heeft in samenwerking met de Universiteit Twente software ontwikkeld waarmee de kwaliteit van leven kan worden gemeten. Het wordt inmiddels toegepast bij de afdeling reumatologie van het MST. Het Martini Ziekenhuis in Groningen en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein zijn de volgende Santeon ziekenhuizen die ermee aan de slag gaan.
Tijdens het symposium ‘Kwaliteit van Leven & (be)leven’ van de cliëntenraad van Medisch Spectrum Twente op 26 mei geeft bestuursvoorzitter dr. Bas Leerink het startsein voor het Santeon-project Gewonnen Levenskwaliteit.