Het Expertisecentrum Zorgalgoritmen is een initiatief van de 28 ziekenhuizen binnen SAZ en Bart-Jan Verhoeff, internist-nefroloog en CMIO van ziekenhuis St Jansdal. Het expertisecentrum ontwikkelt algoritmen en deelt kennis over data en artificial intelligence (AI) binnen het netwerk van ziekenhuizen.
Onnodige zorg voorkomen
AI en algoritmen zijn geen doel op zich, maar een techniek om processen te verbeteren en nieuwe verbanden te leggen. Bijvoorbeeld bij het stellen van een diagnose, het voorspellen van het beloop of het bepalen van het behandelprotocol. Evenwel om onnodige zorg en een lange ligduur te voorkomen en te ondersteunen bij tijdsintensieve taken. Door zorgprofessionals te ondersteunen met algoritmen die meerwaarde hebben, hebben zij meer tijd en aandacht voor de patiënt.
Implementatie
Het Expertisecentrum Zorgalgoritmen gaat ziekenhuizen begeleiden bij de implementatie van het softwareplatform waarmee machine learning algoritmen kunnen worden gecreëerd, op basis van data van de ziekenhuizen. De voorspellingen van de algoritmen worden geïntegreerd in bestaande applicaties, zodat de zorgverlener ze ter plekke kan gebruiken. Het Expertisecentrum begeleidt de ziekenhuizen bij de technische en klinische implementatie en ondersteunt bij de scholing van medewerkers.
Regionale samenwerking
SAZ-voorzitter Kleinlugtenbeld is blij met de ontwikkeling. “Een enkel regionaal ziekenhuis kan dit niet alleen. Door onze krachten en kennis met alle 28 SAZ ziekenhuizen te bundelen, helpen we elkaar om samen de technologische uitdagingen in het veranderende zorglandschap aan te gaan.”
Eerder richtten de samenwerkende ziekenhuizen in 2018 de app BeterDichtbij op. Nu worden de handen ineen geslagen met de lancering van het expertisecentrum. “Onze patiënten hebben hier baat bij want zo versterken we de kwaliteit en veiligheid van de zorg nog verder”, aldus medeoprichter Verhoeff.
Draagvlak
Door de data in eigen hand te houden en ze ‘slim en pragmatisch’ in te zetten, willen de ziekenhuizen draagvlak op de werkvloer creëren. “Je kunt de techniek wel op orde hebben, maar het is nog belangrijker dat dokters en verpleegkundigen overtuigd zijn van het nut van AI-voorspellingen in hun dagelijkse werk en dat het naadloos geïntegreerd is in hun dagelijks handelen” zegt Verhoeff.
In het kennisnetwerk willen de deelnemende ziekenhuizen algoritmen borgen en omzetten naar waardevolle ondersteuning op de werkvloer. Verhoeff: “Door samen te werken hebben we een schaalgrootte waarmee we met de veelheid aan data een infrastructuur kunnen ontwikkelen en AI-modellen van goede kwaliteit kunnen maken en implementeren, terwijl we de kosten laag houden.”
Start
Het komende jaar wordt gewerkt aan het opbouwen van de organisatie, het kennisnetwerk, de technische doorontwikkeling van het platform en het verkrijgen van CE-markering die nodig is om zorgalgoritmen daadwerkelijk toe te passen in alle ziekenhuizen.
Koos Dirkse
Wat een flauwe kul weer! Een patiënt moet geholpen worden bij zijn of haar genezing. Daar heb je zorgverleners voor. Daarna een administratieve handeling voor de factuur. Nu gaat men het ‘kind met het waterhoofd’ weer verder uitbouwen. Kijk eens naar overbodige kosten ipv overbodige zorg! Er gaat al 35 miljard euro aan op!