“Het aantal basisartsen dat kiest voor een vervolgopleiding tot specialist buiten het ziekenhuis loopt terug en dat kan leiden tot grote problemen in het fundament van onze (publieke) zorg. Nu al zijn er tekorten aan huisartsen, jeugdartsen, vertrouwensartsen, artsen verstandelijk gehandicapten, verslavingsartsen en specialisten ouderengeneeskunde.” Salaris en werkdruk zijn daarbij belangrijke issues.
Geen vaste huisarts
“Het gevolg hiervan is bijvoorbeeld dat niet alle patiënten een (vaste) huisarts hebben en de basisvoorzieningen van de publieke gezondheidszorg in gevaar komen”, schrijft Telgenkamp.”
Instroom
SBOH maakt zich als werkgever, financier en strategisch partner bij twaalf geneeskundige specialistische vervolgopleidingen voor artsenberoepen buiten het ziekenhuis hard voor het vergroten van de instroom.
“De daadwerkelijke instroom van artsen die kiezen voor een geneeskundig specialistische opleiding buiten het ziekenhuis blijft significant achter op de instroomadviezen van het Capaciteitsorgaan en de aantallen die door het ministerie van VWS beschikbaar zijn gesteld.”
Volgens Telgenkamp staat dit haaks op het beleid dat erop gericht is de eerste lijn en ouderenzorg te versterken en werk te maken van preventie, gezondheid en bestaanszekerheid, zoals afgesproken in de zorgakkoorden IZA en GALA.
Prikkelen en informeren
Het is volgens SBOH nodig om geneeskundestudenten en basisartsen te prikkelen en beter te informeren om te kiezen voor een artsenberoep buiten het ziekenhuis. Daarnaast moet de basisopleiding worden aangepast zodat ‘extramurale artsenberoepen’ daar een belangrijkere plek krijgen.
Daarnaast zijn salaris en werkdruk belangrijke issues. “Salarisverschillen maken het kiezen voor een extramurale vervolgopleiding minder aantrekkelijk.”
Salaris compenseren
Volgens SBOH is het noodzakelijk dat het ministerie van VWS in actie komt om de salarisverschillen te compenseren. “Het gaat om een extra bedrag van ongeveer 50 miljoen euro per jaar vanaf 2024 op basis van de huidige aantallen aios. Het opleidingssysteem en de opleidingsgelden zijn op dit moment nog te veel geënt op de traditionele curatieve zorg in plaats van de (preventieve) zorg die steeds meer buiten de muren van het ziekenhuis moet worden verleend.”