Dit geldt ook wanneer de patiënt hier expliciet toestemming voor heeft gegeven.
Professionele standaard
Shirin Slabbers, senior jurist gezondheidsrecht bij VvAA: “Toestemming van de cliënt heeft niet per definitie tot gevolg dat een arts mag afwijken van de professionele norm, die wordt gevormd door de wet, richtlijnen en adviezen. Als tegen een advies van een gezaghebbende instantie wordt ingegaan, dan kan mogelijk met succes worden gesteld dat de arts niet heeft gehandeld in overeenstemming met de op hem rustende verantwoordelijkheid, die voortvloeit uit de voor hulpverleners geldende professionele standaard. Zowel in het civielrecht als in het tuchtrecht, is dit het uitgangspunt bij toetsing.”
Verklaring patiënt ongeldig
Een ondertekende verklaring van de patiënt, dat hij of zij de arts niet aansprakelijk zal stellen, biedt evenmin soelaas. Een patiënt behoudt altijd het recht om een zorgverlener aansprakelijk te stellen. Een dergelijke ‘exoneratieclausule’ is dan ook niet toegestaan en, als de arts dat toch doet, nietig, hetgeen betekent dat het geen werking heeft. Bovendien kan de tuchtrechter of bijvoorbeeld de IGJ de arts hier ook weer op aanspreken.
AstraZeneca
Het door de overheid overgenomen advies van de Gezondheidsraad om mensen onder de 60 jaar vooralsnog niet langer met AstraZeneca te vaccineren vanwege zeldzame en ernstige bijwerkingen, zorgt voor veel onduidelijkheid. Huisartsen blijven met voorraden van het vaccin zitten en het animo onder mensen om zich te laten vaccineren, daalt. Er zijn huisartsen die ervoor willen kiezen om personen van 60 jaar en jonger toch te vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Met name als het gaat om personen jonger dan 60 jaar, die vallen in de ‘hoog-risicogroepen’. Maar dat is dus onverstandig.
Geen dekking
John Kovács, specialist medische aansprakelijkheid en verzekeringstechniek bij VvAA: “Als een arts ervoor kiest om toch te vaccineren, kan er ook een probleem ontstaan met betrekking tot zijn aansprakelijkheidsverzekering. Er is dan immers sprake van een bewust niet volgen van een gezaghebbend advies.” Shirin Slabbers: “Onder bepaalde omstandigheden kan er dan daarnaast geen dekking zijn onder de rechtsbijstandsverzekering. Hoezeer wij ook begrip hebben voor het dilemma waarvoor huisartsen nu worden gesteld, raden wij op dit moment af om tegen het overheidsbeleid in te gaan en toch te vaccineren.”
camperaddy@gmail.com
Aansprakelijkheid igv Astra Zeneca
Heel verhelderend, van belang ook voor het grote publiek. Want iedereen vindt er in toenemende mate wat van.
De andere kant van deze medaille is het idee o.a. bij de burger, te kunnen ( gaan ) kiezen welk merk je wil ontvangen. ( bericht van iemand die Pfizer ‘eiste’ , maar niet kreeg; maar nu wel coronapatient….. )
Het is m.i. zeer onwenselijk dat de gezwicht wordt voor een situatie als deze.
GGD’s zullen achterhaalde planningssysteem dienen aan te passen , lijkt me . Item gespreksonderwerp gisteravond (ASML en hoogleraar Nijmegen).