Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam personen met verward gedrag, vindt dat ook ggz-instellingen mensen met verward gedrag moeten kunnen vervoeren. Het vervoersmonopolie dat ambulances nu hebben, moet van tafel, stelt hij in Binnenlands Bestuur.
Hoes pleit ervoor dat in de Tijdelijke wet ambulancezorg, die momenteel door staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wordt aangepast, ruimte komt voor mengvormen. “Wij hopen heel sterk, en dat is ook toegezegd, dat de ervaringen die nu worden opgedaan met alternatieve vormen van vervoer worden meegenomen bij de aanpassing van de wet”, aldus de voorzitter.
Tjolina Proost, projectcoördinator aanpak verward gedrag van de Gooi- en Vechtstreek, ziet dat betrokken gemeenten bij het regelen van passend vervoer momenteel tegen muren aanlopen. “Soms is het nodig, als iemand een strafbaar feit heeft gepleegd, dat er een politieauto komt. Een andere keer moet er een ambulance komen. Waar het gat zit, en wat wij passend vervoer noemen, is psychiatrisch vervoer. Als iemand in de openbare ruimte of thuis in crisis is, en niet zelfstandig naar de crisisdienst kan komen of de beoordeling ter plaatse opvolging nodig heeft, willen wij zorgvervoer kunnen inzetten.”
Pilot
Gooi- en Vechtstreek is van plan een pilot te starten waarmee de ggz bij de mensen thuiskomt, hen ter plekke probeert te kalmeren en te beoordelen, maar indien nodig naar de crisisdienst of opnamelocatie brengt. Onder meer de Tijdelijke wet ambulancezorg, waarin is geregeld wie zorgbehoevenden mag vervoeren en hoe, staat de plannen volgens haar nog in de weg.
Verder pleit Hoes voor een landelijk meldnummer waar de persoon met verward gedrag en zijn omgeving terecht kan. GGD-instellingen moeten zich daarnaast meer in de wijk bewegen, vindt de voorzitter. Daar moet door zowel de staatssecretaris als de Tweede Kamer veel druk op blijven worden uitgeoefend”, aldus Hoes in Binnenlands Bestuur.