Het veelgebruikte schildkliermedicijn Thyrax, waar eerder dit jaar een tekort van ontstond, is pas vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar weer leverbaar. Dat maakte het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag bekend.
De reden voor het tekort is dat de productie van het medicijn werd verplaatst van Oss naar Duitsland. Volgens het CBG is er meer tijd nodig om het productieproces van de tabletten op de nieuwe locatie op orde te krijgen.
Door de verhuiskwestie is het medicijn, gebruikt door ruim 300.000 Nederlanders, lang niet beschikbaar. Zij werden door het tekort gedwongen over te stappen naar een ander medicijn. Thyrax is verreweg het meest gebruikte middel voor schildklierpatiënten in Nederland.
Overstappen
“Patiënten die op dit moment Thyrax Duotab gebruiken kunnen in overleg met hun arts en apotheker overstappen op een ander geneesmiddel met de werkzame stof levothyroxine”, aldus het CBG.
Zeven op de tien schildklierpatiënten slikt Thyrax, twee op de tien neemt het alternatieve middel Euthyrox. De anderen gebruiken andere middelen. De tabletten zijn bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten.
Thyrax wordt in Nederland door het bedrijf Aspen Pharma Trading op de markt gebracht.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte eerder dit jaar bekend dat de boete die farmaceutische bedrijven kunnen krijgen voor het verwijtbaar veroorzaken van een tekort aan medicijnen bijna twintig keer zo hoog wordt. Hiervoor is nog wel een wetswijziging nodig. (ANP)