Ook als zorgverzekeraars scherper gaan inkopen, valt er nog genoeg te kiezen. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zijn de afgelopen tijd ten onrechte doemscenario’s geschetst als zou er door de aanpassing van Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet een heel nieuwe situatie ontstaan. “Maar dat is niet zo’’, aldus Schippers.
“Alles wat we nu hebben, blijft. Je kunt je polis houden. Ik dwing niemand te kiezen voor welke polis dan ook’’, stelde de minister donderdag in debat met de Tweede Kamer over het plan om de zorgverzekeringswet zo aan te passen dat verzekeraars zorg meer op kwaliteit en prijs kunnen inkopen.
Lek dichten
Volgens Schippers zijn de veranderingen voor de patiënt niet zo drastisch. “Iedereen kan blijven zitten waar ie zit, maar we creëren wel meer keuzemogelijkheden’’. Naast de bestaande natura- en restitutiepolis, waarvan alleen de restitutiepolis volledige keuzevrijheid biedt, komt er in 2016 een nieuwe optie bij waarin de zorgverzekeraar volledig bepaalt naar welke zorgverlener iemand moet gaan. De premie daarvoor moet lager uitvallen omdat goede, doelmatige zorg wordt ingekocht. Zorgverzekeraars moeten nu nog een groot deel van de kosten vergoeden voor een behandeling door een hulpverlener met wie zij geen contract hebben. Schippers: “We willen dit lek in het systeem dichten en dat willen we niet voor niets’’.
Geen ‘armoede-polis’
De nieuwe polis is zeker geen ‘armoede-polis’, benadrukte de bewindsvrouw. ,,Ik sta ervoor in dat er geen ‘armenpolis’ ontstaat met slechte zorg. En als dat wel gebeurt zal ik de inspectie op de nek zitten zodat die daar een einde aan maakt. We hebben een systeem waarin je zelf kunt kiezen, dat verandert niet. Mensen met een laag inkomen krijgen zorgtoeslag, zodat zij ook kunnen kiezen.”
Schippers verzekerde zich eerder al van de steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor dit plan. SP, PVV en GroenLinks vinden dat hiermee de vrije artsenkeuze wordt aangetast. (ANP)