Medische gegevens van Nederlanders worden sinds 1 januari breder gedeeld en geanalyseerd. Minister Schippers (VWS) heeft hiervoor toestemming gegeven zonder de Tweede Kamer te informeren. Dit schrijft de Volkskrant.
De minister heeft volgens de krant een overeenkomst gesloten met Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en Zorginstituut Nederland. De Volkskrant is ingelicht door een bezorgde arts, die zich zorgen maakt over de onder meer de ondermijning van het beroepsgeheim van artsen en het gebruik van medische data door commerciële partijen. Daarnaast zou op basis van de gegevens risicoprofilering mogelijk zijn, die stigmatiserend kan uitpakken voor bepaalde bevolkingsgroepen. Deskundigen delen zijn kritiek.
De patiëntgegevens die gedeeld mogen worden, betreffen onder meer declaratiedata, die zorgverzekeraars in handen hebben. Ziekenhuizen en ggz0instellingen beschikken bovendien over een uitgebreide set met zorg- en behandeldata. In september heeft Schippers toestemming gegeven deze twee datasets samen te brengen en te verspreiden via een ‘informatiemakelaar’. Ook zorgverzekeraars kunnen deze data opvragen, zonder toestemming van patiënten.
Zorgen
Deskundigen spreken hun zorgen uit in de Volkskrant over de toestemming die de minister heeft gegeven om de data te delen. Zo zegt bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht Jos Dute dat de declaratiegegevens gebruikt gaan worden ‘voor een ander doel dan de financiële afhandeling van de behandeling’. Een woordvoerder van het ministerie van VWS zegt tegen de krant dat de data ‘geheel geanonimiseerd en beveiligd’ zijn. VWS heeft de afspraken over het delen van de gegevens niet aan de Tweede Kamer gemeld omdat het parlement eerder zelf heeft aangedrongen op een ‘betere organisatie van de informatie-uitwisseling’, aldus het ministerie.