AppleMark
Innovatieve technologie is de sleutel tot betere, betaalbaarder en duurzame zorg. Zorginstellingen zouden met het oog hierop een organisatie-breed systeem van verduurzaming moeten invoeren dat alle aspecten van de bedrijfsvoering verbindt, van energievoorziening en watergebruik tot de omgang met gevaarlijke stoffen en maaltijdvoorziening.
Dat was de boodschap die minister Schippers op 19 april bij monde van topambtenaar Bas van den Dungen richtte aan de bezoekers van het internationale congres ‘Sharing knowledge for a better healthcare worldwide’ in Den Haag. Op uitnodiging van de Nederlandse Vereniging voor Techniek in de Gezondheidszorg (NVTG) en de International Federation of Hospital Engineers (IFHE) zijn deze week ruim 800 ziekenhuisingenieurs, architecten en technici uit ruim dertig landen bijeen.
Volgens Schippers spelen zij een cruciale rol bij de verduurzaming van de gezondheidszorg. “U heeft de kennis van de gebouwen en van techniek. U heeft de kennis om de instellingen hierover te adviseren. Bij u ligt de sleutel om verduurzaming in de bedrijfsvoering in de praktijk uit te voeren.”
In dit kader pleit Schippers voor ‘mooie hulpmiddelen’ als de Milieuthermometer van het Milieu Platform Zorg. “Dat is een systeem met hele concrete maatregelen waarmee zorgaanbieders stapsgewijs hun bedrijfsvoering kunnen verduurzamen. Over de volle breedte van de organisatie, dus met besparing op energie en watergebruik, maar ook door bijvoorbeeld voedselverspilling te voorkomen.”
Ecologische voetafdruk
Hoe nodig deze verduurzaming is laten wat de minister betreft de cijfers zien. Als sector is de gezondheidszorg verantwoordelijk voor vijf procent van de mondiale CO2-uitstoot. Ook de verontreiniging van het water met resten van geneesmiddelen, zoals cytostatica en antibiotica, draagt bij aan een negatieve ecologische voetafdruk.
Onderzoek leert volgens Schippers dat zorginstellingen met eenvoudige maatregelen gemakkelijk 15 procent op het energieverbruik kunnen besparen, per gemiddelde locatie een besparing van 20.000 euro per jaar. “Duurzaamheid levert geld op”, aldus Schippers. “Volgens TNO is er in de zorg zelfs honderd miljoen euro te besparen met de juiste maatregelen.”
Vrijblijvendheid voorbij
Schippers nam de gelegenheid te baat om hernieuwd aandacht te vragen voor de Green Deal die ze eind vorig jaar met enkele ziekenhuizen en brancheverenigingen als de NVTG en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) sloot. De Green Deal wil dat binnen drie jaar meer dan 80 procent van de ziekenhuizen en 50 procent van de overige zorginstellingen met een integraal systeem voor duurzaamheid en energiezorg in de bedrijfsvoering werken. Volgens Schippers is dit “geen vrijblijvende zaak meer”. Met ingang van 1 januari van dit jaar gelden er nieuwe Europese energierichtlijnen die bepalen dat zorginstellingen voortaan elke vier jaar getest moeten worden op hun energiegebruik.