???????????
Maximaal elf Nederlandse ziekenhuizen krijgen een vergunning voor het uitvoeren van hartklepoperaties via een katheter. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten nadat afgelopen zomer onrust was ontstaan door de beslissing om nog maar vijf ziekenhuizen toestemming te geven en vergunningen in te trekken. De extra capaciteit is nodig om aan de grotere vraag te voldoen, zei een woordvoerster dinsdag namens de minister.
Bezwaarschriften
Toenmalig minister Ab Klink selecteerde destijds vijf ziekenhuizen op basis van een advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die oordeelde dat zij basis van ervaring duidelijk boven de rest uitstaken. Negen ziekenhuizen tekenden bezwaar aan. De bezwaarschriftencommissie van het ministerie zegt dat het advies van de inspectie “gebrekkig” tot stand is gekomen en in strijd is met het zorgvuldigheidsbeginsel. Zij heeft de bezwaren gegrond verklaard.
Een van de ziekenhuizen die zijn vergunning houdt, is het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, dat verschillende rechtszaken en procedures voerde tegen het besluit van Klink. De andere ziekenhuizen die in aanmerking komen, zijn het UMC St Radboud in Nijmegen, UMC Utrecht, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het UMC in Groningen en het Medisch Centrum Leeuwarden.
De bezwaren van het HagaZiekenhuis in Den Haag, het Medisch Spectrum Twente, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en de Isala klinieken in Zwolle zijn afgewezen omdat ze te weinig patiënten hebben of omdat het bezwaar te laat was ingediend.
Nieuwe behandelmethode
De nieuwe behandelmethode voor de vervanging van hartkleppen is er vooral voor patiënten die onvoldoende conditie hebben voor een openhartoperatie. In de lies wordt een slagader aangeprikt en via een katheter krijgen ze een nieuwe hartklep.
De schatting is dat er op korte termijn jaarlijks 550 zogenoemde transcatheter hartklepinterventies nodig zijn. Het minimum per ziekenhuis is vijftig operaties per jaar. (ANP)