ScopeControl heeft de eerste zorginnovatieprijs gewonnen. De prijs is een initiatief van de Stichting Zorginnovatie Nederland. De stichting had uit honderd inzendingen drie kanshebbers geselecteerd. Het waren de bezoekers van Health Valley 2016 die vervolgens de winnaar aanwezen. De prijs bedraagt 15.000 euro.
ScopeControl kreeg 62 procent van de stemmen. De andere genomineerden waren ook SilverFit Rephagia en Aeonose genomineerd. Zij kregen respectievelijk 14 en 24 procent van de stemmen. SilverFit Rephagia helpt mensen met slikproblemen weer eten en drinken. Aeonose is een elektronische neus die snelle niet-invasieve diagnose mogelijk maakt met behulp van uitgeademde lucht.
Met de prijs wil initiatiefnemer Stichting Zorginnovatie Nederland innovatieve bedrijven een steun in de rug geven, zegt directeur Wilco Schuttelaar. “Mensen hebben vaak jaren geploeterd om aan hun product te werken. Wij willen die prestatie nu een podium geven.”
Dat podium wordt gewaardeerd, zegt Jan Carel Teding van Berkhout. Met zijn bedrijf Dovideq Medical ontwikkelde hij ScopeControl dat de Zorginnovatieprijs won. Dat is een apparaat dat endoscopen kan controleren op vuil en afwijkingen. In de huidige situatie doen chirurgen dat ‘op het oog’. Ze kijken door de buis en controleren dan of die bruikbaar is. ScopeControl controleert de scoop met behulp van sensoren en kan zo precies bepalen hoe de scoop er aan toe is. Hoewel ziekenhuizen vaak enthousiast reageren op prestatie van de machine, duurt het vaak nog lang voor ze tot aanschaf over gaan. Teding van Berkhout stelt dat de nominatie voor de Zorginnovatieprijs helpt om market awareness te creeëren.
Database
De prijs dient nog een ander doel, zegt Schuttelaar. Door de vele inschrijvingen is de Stichting Zorginnovatie Nederland in staat een database met innovaties te vullen. “We willen heel graag weten hoeveel bedrijven in Nederland zich met zorginnovatie bezig houden.” De database is voor iedereen te raadplegen. Schuttelaar hoopt dat partijen elkaar zo makkelijker kunnen vinden voor bijvoorbeeld samenwerking.
Honderd innovaties meldden zich aan voor de Zorginnovatieprijs. Schuttelaar is onder de indruk van dat grote aantal en van de hoge kwaliteit van de inzendingen. Volgens hem gebeurt momenteel ook veel op het vlak van technologische innovatie. “Zaken als big data, robotica en virtual reality zijn nu voor het eerst op grote schaal in de praktijk toepasbaar.” Dat soort ontwikkelingen komt nu dus op grote schaal op de markt.
Ondanks die optimistische noot, kan de komende jaren nog veel verbeteren, zegt Schuttelaar. Bij innovatoren schort het vooral nog aan ondernemerskwaliteiten. De Stichting Zorginnovatie Nederland wil daarin graag verandering brengen, bijvoorbeeld door ondernemers te helpen bij de export van hun innovaties naar de buitenlandse markt. “De Nederlandse markt is goed om te starten, maar als je het tot een succes wilt maken moet je toch vaak opschalen naar het buitenland,” zegt Schuttelaar.