Foto: Sjoerd van der Wal/ Getty Images/iStock
Dat blijkt uit een brief van LNAZ aan het ministerie van VWS. De ziekenhuizen in de ROAZ’en Midden (vijf SEH’s) en Noord (negen SEH’s) waren het langst gesloten: gemiddeld precies een uur per dag. ROAZ Oost (zes SEH’s) scoorde het beste: in die regio was de Eerste Hulp gemiddeld acht minuten per dag dicht in januari.
De rest van de ROAZ’en (Noord Holland/Flevoland, West, Zuidwest en Zwolle) zitten daartussen, met een SEH-stopduur van respectievelijk gemiddeld 33, 25, 34 en 24 minuten per dag. Drie regio’s zijn niet meegeteld in de cijfers van LNAZ, omdat Euregio, Brabant en Limburg deze data niet willen delen.
Disbalans vraag en aanbod
In een begeleidende brief aan VWS schrijft LNAZ dat een groot of toenemende aantal SEH-stops “ten onrechte kan worden opgevat als een toenemend probleem in de toegankelijkheid tot SEH-zorg”. Het geeft volgens LNAZ wel aan dat er vaker een “disbalans” is tussen vraag en aanbod op de SEH’s. Dat gebeurde 571 keer in januari. Die maand moesten de SEH’s in de zeven ROAZ-regio’s 571 een stop afkondigen.
In een korte schriftelijke reactie dringt minister Kuipers van VWS er bij de ziekenhuizen in Brabant, Euregio en Limburg op aan, “conform de afspraak uit IZA”, zich aan te sluiten op het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) om hun SEH-cijfers te delen.
Vragen van Tweede Kamer
Al jaren vragen onder meer Tweede Kamer en diverse zorgorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging van SpoedeisendeHulp-Artsen (NVSHA), publicatie van de SEH-stops op ziekenhuisniveau. Dit wil LNAZ niet, laat het aan Kuipers weten. De minister legt zich neer bij die weigering. LNAZ heeft slechts gegevens aangeleverd van één maand, terwijl Kamer en NVSHA meerjarige data willen.
SEH-stops in Midden-Nederland
Twee weken geleden maakte Zorgvisie cijfers bekend over heel 2022 van twaalf SEH’s in Midden-Nederland. Daar bleek het aantal stops in het laatste kwartaal te zijn gestegen met 134 procent. De SEH’s in die regio waren in die laatste drie maanden per dag gemiddeld 1 uur en 10 minuten dicht voor ambulances.
Bjakker
SEH stops zijn vervelend, het is niet alleen het probleem van een te grote instroom maar het ontbreken van voldoende doorstroom. Het oplossen van uitstroom problemen en/of het accepteren van buffer capaciteit in het beddenhuis en de VVT zal een groot deel van de SEH problematiek oplossen. Dat is echter minder efficiënt. SEH-presentatiestops zijn de achterkant van de efficiëntie medaille.