Zorgorganisaties Sutfene en Sensire overwegen te fuseren. De twee aanbieders van thuiszorg en ouderenzorg denken door een fusie betere zorg en meer perspectief te kunnen bieden aan respectievelijk klanten en medewerkers.
Met het oog op een eventuele fusie hebben beide partijen een intentieverklaring getekend. Ook zijn de medewerkers van beide organisaties geïnformeerd. Bestuurder Maarten van Rixtel van Sensire. Noemt het fusievoornemen “een heel natuurlijke zaak”. “Al tien jaar lang werken Sensire en Sutfene heel goed samen”, aldus Van Rixtel.
Met een eventueel samen gaan zet Sensire een nieuwe stap op het overname- en fusiepad. Deze zomer nam Sensire collega-aanbieder Trimenzo over. Op 18 november keurde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze fusie goed.
Aanvulling
Sutfene heeft eigen redenen voor strategische samenwerking. Medio oktober maakte Sutfene bekend om financiële redenen de thuiszorgtak op te heffen. Een fusie met Sensire biedt vooral mogelijkheden om beter aan te sluiten bij de veranderende zorg aan klanten en bewoners, zo denkt Sutfene. “Sutfene heeft als strategische koers een brede speler in het werkgebied te zijn en zoekt aanvulling en innovatie in het aanbod om dat te kunnen realiseren”, zegt Sutfene-bestuurder Ben van Gent. “Sutfene specialiseert zich in verpleeghuiszorg en revalidatie. Samen kunnen we beter inzetten op preventie, vroeg signaleren van zorgvraag en het verbeteren van de zogenaamde ketenzorg: de zorg die je als klant ontvangt vanuit verschillende zorgverleners.”
Innovatie
“Beide organisaties zijn innovatief binnen hun eigen specialisme”, stelt ook bestuurder Renée Wilke van Sensire. “We kunnen elkaar op een heel natuurlijke wijze versterken. Waar Sutfene bijvoorbeeld in Zutphen investeert in revalidatiezorg, zijn wij in Doetinchem actief met dezelfde partners en lopen we tegen dezelfde uitdagingen aan. We brengen in deze voorgenomen fusie het beste van twee werelden samen.”
Ook voor medewerkers ontstaat er een breder perspectief: wijkverpleging en ouderenzorg wordt steeds complexer, door de verschuivingen in de zorg en de vergrijzing. Wilke: “Een organisatie die meerdere specialismen onder een dak brengt, biedt voor zorgprofessionals ook meer ruimte tot groei, ontwikkeling en specialisatie.
Eerste stap
Het tekenen van de intentieverklaring is een eerste stap naar een fusie. In dit stadium hebben beide organisaties gesprekken gevoerd met cliënten- en ondernemingsraden en de raden van toezicht. De komende weken worden ook inhoudelijke gesprekken met zorgprofessionals gevoerd. In de eerste helft van 2020 willen beide partijen hun voornemen concretiseren en goedkeuring vragen aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de ACM. Beide organisaties verwachten dat de voorgenomen fusie geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid in de zorg.