Beeld: frittipix/Stock.adobe.com
Om de effecten van vergrijzing en stijgende werkdruk op te vangen, zijn drastische maatregelen nodig, schrijft de SER in het advies Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk. Niet alleen moet (meer uren) werken aantrekkelijker worden, ook is gerichte sturing nodig om het werk slimmer en innovatiever te organiseren rond de schaarse menskracht. Daarbij hoort een vermindering van bureaucratie en complexe regelgeving. Maar de SER benadrukt ook dat realisme nodig is: ook met gerichte actie zal menskracht de komende dertig jaar de beperkende factor blijven.
Pensioen
“Veel oudere werknemers zullen tussen 2025 en 2030 met pensioen gaan. Hun uitgavenpatroon en vooral de (zorg)behoeften zullen de vraag naar arbeid verder doen groeien. Daarnaast stagneert de productiviteit in grote delen van de publieke sector. Ook de kabinetsplannen voor verduurzaming, woningbouw en defensie zullen leiden tot extra druk op de arbeidsmarkt.”
Volgens de laatste prognose van ABF Research stijgt het personeelstekort in de zorg in 2031 naar 135.000 mensen. De grootste tekorten ontstaan in de vvt aan verzorgenden en verpleegkundigen met een mbo-opleiding.
Intrinsieke motivatie
FNV pleit in een bericht voor een herstelplan voor de publieke sector. “Er is te lang vertrouwd op de intrinsieke motivatie van agenten, verpleegkundigen, gemeenteambtenaren, onderwijzers, rechters en militairen”, aldus FNV-bestuurder Bas van Weegberg. “Te lang is de sector niet aantrekkelijk genoeg gemaakt en dat is wel heel hard nodig. Niet alleen om nieuwe mensen te trekken, maar juist ook om ze te behouden.” De vakbond ziet nu al mensen omvallen door de werkdruk of vertrekken naar marktsectoren.
Mauk van Heemstra InVerbindingZijn
Waarom treden wij en juist ook de SER niet buiten onze vastgelopen denkkaders, omdat wij inmiddels ook weten dat wij de zorg zo georganiseerd hebben dat vrijwel iedereen in de zorg moet gaan werken en er dan geen ander werk meer gedaan kan worden?
40% van de zorgactiviteiten betreffen bureaucratie i.p.v. zorg, grotendeels vanuit wantrouwen en compartimentering: zorg bekijken wij vanuit schotten ipv integraal naar de hele mens buiten slechts fysieke en psychisch aspecten.
Als je Positieve Gezondheid doortrekt begin je bij het ondersteunen van gezonde kinderen in hun talenten en kwaliteiten, holistisch vanaf welzijn en gezondheid, dus niet pas bij ziekte. Dan ben je te laat.
Schrap 30% van die 40% bureaucratie en je houdt 30 miljard euro per jaar over.
Begeleidt iedereen vanaf de kleutertijd naar holistisch, integraal welzijn, zoals positieve gezondheid aangeeft ipv beperkt tot fysieke of psychische klachten jaren later. Gezondheidsklachten beperk je op termijn dan met 30%. Nog eens 30 miljard euro per jaar.
Samen 60 miljard minder op onze huidige 100 miljard.
Dat moet minstens de SER toch ook snappen en zien, dus uit ons vastgelopen denken kunnen stappen?
Dit denken helpt daar misschien ook bij: https://open.spotify.com/episode/0xsK6BAfc01EJBbImQ0Gq5?si=1Cg6xSgIRfqsFu_HySpHOw