De Sint Maartenskliniek stapt per direct over op een goedkoper merk van het medicijn etanercept, dat ruim 800 reumapatiënten voorgeschreven krijgen. De werking van het goedkopere merk is gelijk. De kliniek denkt daarmee op jaarbasis meer dan een miljoen euro te besparen.
Dit schrijft de Sint Maartenskliniek op 16 juni. Het omschakelen naar een nieuw, goedkoper medicijn is al vaker gebeurd, maar nog niet op zo’n grote schaal in één kliniek.
Biosimilar
De patiënten zijn woensdag op de hoogte gesteld dat de Sint Maartenskliniek overstapt. Het nieuwe middel heeft de merknaam Benepali, het is een zogeheten biosimilar van farmaceutisch bedrijf Biogen. In overleg met alle patiënten wordt de overstap de komende periode gerealiseerd. Patiënten injecteren zich thuis met het middel.
Biological
Het oude medicijn, Enbrel, is een biological, een medicijn dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit dierlijk of menselijk eiwit dat de werking van ontstekingseiwitten en afweercellen in het lichaam remt. Dit zijn dure medicijnen. Per patiënt kost etanercept tot op heden zo’n 10 duizend euro per jaar. Wanneer het patent van een biological is verlopen, mogen biosimilars op de markt worden gebracht. Benapali is zo’n biosimilar. Het bevat dezelfde werkzame stof als de biological.
Switchen
Minister Schippers van VWS reageert enthousiast: “Een zorgvuldige overstap op biosimilars levert grote besparingen op terwijl de kwaliteit van zorg minstens gelijk blijft. Mooier kan niet. Ik hoop dat andere ziekenhuizen en behandelaren dit voorbeeld volgen.” Ook het Reumafonds is positief, al hoopt het fonds dat het bij deze overstap blijft. “Jaarlijks onderhandelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars met fabrikanten over medicijnen. Betekent dit dat patiënten volgend jaar opnieuw moeten switchen als dan een ander medicijn goedkoper is?”, vraagt Sija de Jong van het Reumafonds zich af in het NOS Radio 1 Journaal.