De Sint Maartenskliniek gaat de komende vier jaar nauw samenwerken met twee producenten van biologische geneesmiddelen: AbbVie en Biogen. Doel is de reumazorg te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te beperken.
Met hulp van de nieuwe partners moeten initiatieven die binnen de Sint Maartenskliniek zijn ontplooid verder worden ontwikkeld. Het gaat om therapietrouw, op patiënt afgestemde dosering van geneesmiddelen, terugdringing van verspilling, het meetbaar maken van behandelresultaten en e-health.
Preferent
Het Amerikaanse biotechbedrijf AbbVie (ABBV) is de producent van het in Nederland veel gebruikte reumamedicijn Humira. Het middel onderdrukt de lichaamsafweer die bij reuma optreedt en remt ontstekingen. Het geneesmiddel is door de Sint Maartenskliniek voor de komende periode preferent geselecteerd voor de belangrijkste reumatische ontstekingsziekten.
“Wij kijken uit naar de samenwerking met de Sint Maartenskliniek”, zegt Michele Manto, algemeen directeur AbbVie Nederland. “Ons gezamenlijke doel is de kwaliteit van zorg verder te verbeteren, want dat is wat telt voor mensen met een chronische aandoening.”
Ook branchegenoot Biogen levert een reumamedicijn dat sinds juni van dit jaar aan patiënten van de Sint Maartenskliniek wordt voorgeschreven, in dit geval gaat het om Benepali.
Biosimilars
Benepali is een biosimilar. Dat dat is een middel dat dezelfde werking heeft als biologicals, medicijnen die geheel of gedeeltelijk bestaan uit dierlijk of menselijk eiwit, dat de werking van ontstekingseiwitten en afweercellen in het lichaam remt. Dit zijn over het algemeen dure medicijnen. Het gebruik van biosimilars levert dus ook een kostenbesparing op.
Biosimilars nemen ook een belangrijke plek in in de geneesmiddelenvisie van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). In juni loofde Schippers de Sint Maartenkliniek al, omdat het een eerste stap zette in deze overgang.
Waarde
“Verbeteren van zorg doe je niet alleen”, zegt Mark Van Houdenhoven, voorzitter raad van bestuur van de Sint Maartenskliniek. “Daarom gaan wij duurzame samenwerkingsverbanden aan. Met producenten van innovatieve technologie en nu dus ook met twee farmaceutische bedrijven die eenzelfde visie hebben op toekomstbestendige zorg als de Sint Maartenskliniek.”
De kliniek en de farmaceuten zijn om deze reden ook een langjarig partherschap aan gegaan, zegt de bestuurder. “Wij willen waarde toevoegen aan de zorg met de beste kwaliteit voor de beste prijs. Tevens geeft het niet jaarlijks opnieuw met partijen moeten onderhandelen rust die meer ruimte biedt voor de patiëntenzorg.”
De Sint Maartenskliniek behandelt jaarlijks zo’n 8000 mensen met reumatische aandoeningen. Als het gaat om de inzet van biologische geneesmiddelen, hanteert het gespecialiseerde centrum een preferentiebeleid, waarin bij gelijkwaardige effectiviteit een concern-brede keuze wordt gemaakt voor een bepaald middel.