Het failliete ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum blijft bestaan. De curatoren kiezen voor het doorstartplan Sionsberg 2.0. De Sionsberg wordt overgenomen door ZuidOostZorg uit Drachten, DC Klinieken van Loek Winter en Cardiologie Centra Nederland (CCN). En de medisch specialisten investeren mee.
Dat maakten curatoren Hans Silvius en Matthijs Sturms van De Haan Advocaten en Notarissen op 5 januari bekend. De Sionsberg gaat wel in afgeslankte vorm verder. Van de 260 banen blijft tachtig tot honderd fte behouden.
Transmuraal
De drie overnamepartners vormen de Stichting Sionsberg 2.0, samen met de huisartsen, medisch specialisten en een vastgoedpartij. Ze gaan een zelfstandig transmuraal centrum vormen dat anderhalvelijnszorg gaat bieden, een combinatie van nulde en eerstelijnszorg ontwikkeld door ZuidOostZorg. Onderdelen van de bestaande poliklinische zorg worden hierin geïntegreerd. DC Klinieken ontwikkelt een Diagnostisch Centrum en CCN een cardio-polikliniek met eventueel dagbehandeling.
Constructie
“Tijd voor taart! Dit is de perfecte uitkomst”, zo kenmerkt Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medische staf van de Sionsberg, de keuze van de curatoren. “Maar we wisten wel dat wij het beste plan hadden. We hebben de afgelopen weken flink geschakeld met deze partijen, waar we veel vertrouwen in hebben.” DC Klinieken en CCN zijn al actief in Nederland, maar de constructie voor de nieuwe Sionsberg is niet eerder toegepast, zegt Brouwer. Onder Stichting Sionsberg 2.0 komen bv’s te hangen. Daarin gaan de specialisten ook zelf investeren. Brouwer: “Ze worden mede-eigenaar van het ziekenhuis. Ze lopen risico en zijn dus extra gemotiveerd. In die vorm wordt het ook een incentive voor medisch specialisten.” Het is nog niet bekend welke specialismen een plaats krijgen in de nieuwe Sionsberg. Dat is afhankelijk van de inkoop door zorgverzekeraars.
Sionsbergdag
Zorgverzekeraar De Friesland is positief over de plannen. De verzekeraar heeft de curatoren laten weten dat het de aangeboden zorg van de Sionsberg gaat inkopen voor haar klanten. “De zorg die straks geboden gaat worden is meer dan de mensen tot nu toe verwacht hadden”, zegt bestuursvoorzitter Diana Monissen. “Zorgbelang Fryslan gaat de komende weken met alle betrokkenen in de regio gesprekken voeren. En dat wordt ingebracht bij de nieuwe partijen die zorg gaan aanbieden.” De gesprekken met experts en verzekerden zijn in december al gepland. Het proces mondt uit in de Sionsbergdag op 17 januari. Twee dagen later wordt de verdere invulling van de plannen gepresenteerd. De overdracht van de curatoren aan de nieuwe eigenaren heeft dan al plaatsgevonden.
Netwerk
De Zorggroep Pasana, waaronder De Sionsberg viel, werd eind november failliet verklaard. Daarmee dreigde ook het doek te vallen voor het kleinste ziekenhuis van Nederland. De curatoren, de medische staf en een deel van het personeel hebben het ziekenhuis vanaf toen in afgeslankte vorm opengehouden, in de hoop op een doorstart. Het ziekenhuis was al langer noodlijdend. Interim-bestuurder Norbert Hoefsmit van Zorggroep Pasana/Nij Smellinghe had Loek Winter al eens naar de cijfers laten kijken. Winter staat bekend als opkoper van zorginstellingen in nood. Hij redde destijds de IJsselmeerziekenhuizen van de ondergang. Ook nam hij de failliete Zonnehuizen over en in 2014 het Slotervaartziekenhuis. Maar de zorgondernemer zag te weinig kans voor de Sionsberg als zelfstandige partij. In een netwerk van investeerders wilde Winter wel meedoen, zoals nu blijkt.