Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum stoot definitief complexe zorgfuncties als acute zorg, cardiologie, en oncologie af. Over de toekomst van de verloskunde moet voor 1 mei duidelijkheid komen.
In plaats daarvan gaat De Sionsberg zich concentreren op poliklinische en laagcomplexe planbare zorg binnen kantooruren. Ook wil De Sionsberg zich richten op de voor- en nabehandeling van de patiënten, zoals bij oncologische operaties. Wel blijft De Sionsberg 24 uur per dag open voor zorgvragen van de inwoners van de regio Noordoost-Friesland. Daarmee krijgt De Sionsberg volgens het ziekenhuis en zorgverzekeraar De Friesland “een nieuwe, toekomstbestendige vorm”. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is akkoord met het herpositioneringsplan van De Sionsberg.
Omzetverlies
In een interview met de NOS heeft bestuursvoorzitter Christian Krappel laten weten dat hij er vanuit gaat dat het omzetverlies als gevolg van de herpositionering beperkt blijft. Waar de jaaromzet nu 35 miljoen euro bedraagt, rekent Krappel op 30 tot 33 miljoen euro in de nieuwe situatie.
Toezicht
De afslankoperatie komt niet als een verrassing. Het kleinste ziekenhuis van Nederland (138 bedden) werd vorig jaar onder verscherpt toezicht geplaatst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), omdat de kwaliteit van de zorg vanwege het lage volume niet gegarandeerd kon worden. Op last van de IGZ werden de afdelingen cardiologie en oncologie gesloten.
Geboortezorg
Op enkele punten moeten de plannen nog verder uitgewerkt worden, met name ten aanzien van de geboortezorg. Het ziekenhuis mikt op nieuwe en innovatieve vormen van regionale zorg. Een werkgroep moet voor 1 mei met een voorstel komen voor regionale samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden van een geboortecentrum.
Personeel
Wat de hervormingsplannen voor het personeel betekenen, is nog niet duidelijk. De Sionsberg vindt het niet zorgvuldig om op dit moment te speculeren over de aard en omvang.