• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Hans

    Zou het niet nog slimmer zijn om te zorgen dat mensen voldoende inkomen hebben, zodat zij niet constant in een overlevingsstand staan en een goed dak boven hun hoofd helpt ook zeker. Naar preventie gaat veel te weinig geld, kijk hoeveel gezondheidswinst de aanleg van riolering in de 19e heeft opgeleverd, we hebben weer zo’n project nodig. De verhouding curatief en preventie klopt van geen kant!

  2. Gert van Dooren

    Interessant thema. Neem dus eerst professionals mee in een mogelijke veranderingen van ‘ zorg substituten ‘
    Laat budgetten bij zorgaanbieders. Niet onderbrengen bij gemeenten, echt niet doen.
    Bedenk wijze waarmee ‘ niet geproduceerde middelen ‘ binnen budget zorgaanbieders blijven. Bestem vooralsnog deel van deze middelen om samen met betrokken professionals de gewenste vernieuwing mee inhoud te geven zonder daar met ‘ traditionele productie parameters ‘ op afgerekend te worden. Dit laatste als voorbeeld.

  3. Peter Koopman

    Goed dat Wijma nu ontmaskerd is!
    “De Zorg” is een containerbegrip en het budget voor “Zorg“ betreft meer onderdelen dan professionele geneeskundige zorg. ” Bewustwording via preventieve acties” heeft weinig effect op gedragsverandering en “geld overhevelen” zegt weinig over effecten. De 11% effect ( meer dan 10% ) op de gezondheid betreft geneeskundige bijdragen. Daarenboven zijn er verzorgende, begeleidende en verpleegkundige bijdragen aan een gezond en/of gehandicapt bestaan in het geding. Krijg de indruk dat het Zorginstituut deze bijdragen “dweilen met de kraan open” noemt. “Goede gezondheid” is het doel van Sjaak Wijma en hij denkt hierbij vooral in getallen en aan een financieel maakbare samenleving zonder de humane factor en het vrijwillig of professioneel helpen van elkaar. Is het zorginstituut toch de ziekenfondsraad gebleven?