‘Dood paard’
Ook de raad van toezicht van de twee ziekenhuizen lijkt zich neer te leggen bij de situatie. Voorzitter Anne Flierman: “Ontvlechten wordt het uitgangspunt.” Hij zegt dat verdergaan met de fusie weinig toekomst heeft, nu het SKB duidelijk heeft aangegeven zelfstandig verder te willen: “Sleuren aan een dood paard heeft geen zin.”
Voor- en nadelen
De raad van toezicht benoemt binnenkort een interim-bestuurder bij het SKB die een onderzoek gaat doen naar de voor- en nadelen van een defusie, maar Flierman verwacht niet dat wordt besloten de fusie door te zetten. Komende zomer neemt de raad van toezicht formeel een definitief besluit. De fusie had nog wel steun bij het Slingeland, maar ook daar keert een deel van het personeel zich tegen voortzetting ervan.
Veel energie
In een verklaring zegt het managementteam dat een bestuurlijke en juridische fusie naast tijd en geld “van iedereen enorm veel energie vreet”. Dat kan beter worden gestoken in de bevordering van brede “onderlinge samenwerking in de regio, gericht op stimulering van preventie, innovatie en substitutie om daarmee daadwerkelijk de juiste zorg op de juiste plek te kunnen organiseren.”
Het managementteam heeft daarom besloten om niet langer te werken aan een fusie met SZ. Na het opstappen van interim-bestuurder Rolf de Folter vorige week, heeft het ziekenhuis nog slechts één lid van de raad van bestuur. Het management vindt het beter netwerkallianties te vormen met andere zorgaanbieders, bestuurlijke- en maatschappelijke organisaties. Het steekt SKB dat de raad van toezicht van Santiz het ziekenhuis “niet als volwaardige gesprekspartner ziet en ons tevens niet serieus en transparant heeft willen informeren, maar ons wegzet als enkele afvallige dokters en managers”.
Vertrouwen
“Wij hebben, mede gelet het bestuurlijke handelen van de afgelopen maanden, en de laatste weken in het bijzonder, geen redenen meer om nog langer deze raad van toezicht te vertrouwen”, aldus het managementteam: “Daarom hebben wij hen verzocht zo spoedig mogelijk plaats te maken voor een volledig vernieuwde en werkelijk onafhankelijke raad van toezicht voor in ieder geval het SKB.”
De aankondiging van de voorgenomen sluiting van acute afdelingen in het SKB sloeg eind vorig jaar in de regio en bij SKB in als een bom. Medewerkers, patiënten en politici spraken hun verontwaardiging uit. De medisch specialisten van het SKB hebben de raad van toezicht van Santiz enkele keren opheldering gevraagd, maar die kwam volgens de artsen onvoldoende.
De Folter concludeerde bij zijn afscheid al dat in een toekomstige fusie in Santiz-verband voor beide ziekenhuizen twee volwaardige locaties niet langer houdbaar zou zijn. Hij gaf aan dat er twee opties waren: volledig fuseren met concentratie van acute zorg of ontvlechting.
Ontoelaatbaar
De medische staf van het Slingeland Ziekenhuis vindt de ontbinding juist “ontoelaatbaar”. Volgens de specialisten is er de laatste weken “in grote haast en in beperkte kring een discussie gevoerd”. De medische staf dringt aan op een inhoudelijke discussie.
De woordvoerder van de medische staf van Slingeland, Ton van Engelenburg, vindt dat er betere beslissingen genomen hadden kunnen in het fusieproces, zoals dat de “raad van bestuur onvoldoende in staat is geweest om het allemaal in goede banen te leiden. Ze hadden meer de rug recht moeten houden om de fusie door te zetten.”
Gupta-onderzoek
Leidend voor de fusie was vooral het Gupta-onderzoek, zegt Van Engelenburg. Die studie wees uit dat de zorg in de regio beter af zou zijn met een herschikking van specialismen tussen Winterswijk en Doetinchem. Van Engelenburg zegt dat ook de communicatie van diverse betrokkenen beter had gekund, waardoor de bedoeling van de fusie duidelijker zou worden – zowel intern als extern. “Maar uiteindelijk moeten we constateren dat we met zijn allen hebben gefaald.”
“Zowel het SKB als het Slingeland Ziekenhuis hebben in de afgelopen jaren zorg moeten afstoten omdat niet aan de kwaliteits- of volume-normen kon worden voldaan”, aldus de specialisten van Slingeland: “Om te voorkomen dat mensen voor steeds meer vormen van zorg naar ziekenhuizen buiten de regio moeten uitwijken, hebben het SKB en het Slingeland Ziekenhuis enkele jaren geleden elkaar opgezocht.”
Een fusie zorgt er volgens de medische staf in Doetinchem voor dat “we niet hoeven te concurreren voor schaars personeel, makkelijker aan toekomstige eisen over kwaliteit en aantallen kunnen voldoen, en de zorg betaalbaar kunnen houden.” De artsen vinden het weer splitsen van de twee ziekenhuizen voor deze uitdagingen “geen oplossing”.