Patiënten met slaapgerelateerde aandoeningen kunnen in MST terecht bij het Slaapcentrum. Hierin werken specialisten vanuit de afdelingen Longgeneeskunde, Keel- Neus- en Oorheelkunde, Neurologie, Bijzondere Tandheelkunde, Kaakchirurgie en Klinische Neurofysiologie met elkaar samen. Voor patiënten betekent dit dat er veel mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling zijn.
“De STZ-erkenning geeft waardering voor het niveau van de zorg en wetenschappelijk onderzoek in ons slaapcentrum. Het geeft ook nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld het werven van subsidies om nog meer onderzoek te kunnen doen en daarmee nieuwe behandelingen aan te kunnen bieden”, vertelt technisch geneeskundige Timon Fabius.
Tongzenuwstimulatie
In het slaapcentrum worden de nieuwste behandelmethoden gebruikt. Naast CPAP (een soort luchtpomp om patiënten met slaapapneu te behandelen) en de MRA slaapbeugel, is dit jaar gestart met tongzenuwstimulatie door middel van een tongpacemaker (nervus hypoglossus stimulatie). MST implanteert als derde ziekenhuis in Nederland pacemakers bij patiënten met ernstige slaapapneu.
Onderzoek en samenwerking
Het slaapcentrum voert continu vernieuwend onderzoek uit om diagnostiek en behandeling te optimaliseren. Voorbeelden zijn de succesvol ontwikkelde screeningstool OSAsense (die onnodige verwijzingen voorkomt) en onderzoek naar de verbetering van diagnostiek en behandeling (waarbij ook 3D printen wordt toegepast). Daarbij wordt samengewerkt met onder andere het UMCG, Universiteit Twente, ZGT, Saxion Hogeschool en Roessingh Centrum voor Revalidatie.