Dat blijkt uit een analyse van Kompas in Zorg van de nieuwe zorgpolissen en de contractafspraken met zorgaanbieders.
Stijging zorgpremies
Zorgpremies stijgen iets meer dan de verwachte stijging van 2 procent van het Ministerie van VWS. Zorgverzekeraar VGZ heeft in tegenstelling tot vorig jaar voor een relatief hoge premiestijging gekozen, net als a.s.r. De zorgpremie van de reguliere naturapolis van de vier grote zorgverzekeraars is met 2 procent (Zilveren Kruis), 7 procent (VGZ), 4 procent (CZ) en 3 procent (Menzis) gestegen. Opvallend is dat de premie van veel restitutiepolissen sterk is toegenomen, gemiddeld met circa 5 procent.
Laagste contracteringsgraad in vier jaar
De meeste zorgverzekeraars hebben in hun ‘Inkoopbeleidsplan Medisch Specialistische Zorg 2022’ aangegeven uiterlijk 1 november 2021 de onderhandelingen afgerond te willen hebben en de afspraken contractueel te hebben vastgelegd, zodat zij op 12 november 2021 aan haar (potentiële) verzekerden bekend kunnen maken welke zorgaanbieders zij hebben gecontracteerd. Gemiddeld blijkt slechts 11 procent daadwerkelijk gecontracteerd te zijn volgens de websites van de zorgverzekeraars. “De onzekerheid die corona met zich meebrengt, maakt ook het sluiten van contracten met bijvoorbeeld ziekenhuizen ingewikkelder”, meldde VGZ eerder deze maand.
Gemiddeld blijkt slechts 11 procent daadwerkelijk gecontracteerd te zijn volgens de websites van de zorgverzekeraars. Dit is het laagste percentage in de afgelopen vier jaar. Vorig jaar was 16 procent daadwerkelijk gecontracteerd en het jaar daarvoor nog 27 procent. De coronapandemie is een voordehand liggende verklaring voor het lage percentage. Alle zorgverzekeraars hebben dit jaar nog maar weinig ziekenhuizen gecontracteerd medio november en ligt bij allen onder de 25 procent.
Arne van Oranje
Dat geldt ook voor de GGZ. In verband met de invoering van het Zorgprestatiemodel duren de onderhandelingen al langer en dat werken de zorgverzekeraars zelf in de hand met te lage tarieven en budgetten voor 2022. Het begint weer op een ordinaire bezuiniging te lijken.
Wat ook weer blijkt bij de onderhandelingen met de ziekenhuizen waar ze bezuinigingen willen van tussen de 5% en 10%. En dat in een tijd waar al een tekort aan handen aan het bed is tijdens de nog immer voortwoekerende coronacrisis.
Maar demissionair kabinet Rutte 3 had wel de behoefte om beleggers een kadootje te geven van 1,9 miljard euro door de afschaffing van de dividend belasting weer uit de prullenbak te halen. De menselijke maat is ver te zoeken bij Rutte en blijkbaar is een groot deel van Nederland het daar mee eens gezien het aantal zetels van de VVD.