Maatschappelijk verantwoord ondernemen, veel zorgorganisaties hebben er wel van gehoord, maar de meerderheid is er nog inhoudelijk nog niet helemaal in thuis. Slechts een kwart van de organisaties heeft een mvo-beleid. Dat blijkt uit de Nationale MVO Monitor 2015.
Duurzaam ondernemen richt zich binnen zorgorganisatie vooral op het vergroten van het welzijn van de mens. De kostenbesparende mogelijkheden zijn bekend, maar staan niet voorop, blijkt uit de MVO Monitor.
Ruim twee keer vaker dan gemiddeld noemen zorgorganisaties menselijk welzijn als hun belangrijkste associatie bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Toch is maar 40 procent echt inhoudelijk goed bekend met MVO en heeft slechts 27 procent van de organisaties die iets met mvo doen, ook een mvo-beleid.
Samenhang ontbreekt
Vaak hebben zorginstellingen in hun mvo-beleid het milieu-aspect goed uitgewerkt en raakt de menselijke component ondergeschoven . Dit wordt vaak in een ander beleidsthema ondergebracht, aldus de monitor. Ook is er vaak nog geen visie op de waarde die de organisatie aan de maatschappij toevoegt.
Inkoopkracht
“Als je nagaat welke veranderingen organisaties in de zorg de laatste jaren hebben moeten opvangen, is het een teken van grote veerkracht dat deze organisaties nog overeind staan”, zegt Helene van der Vloed, MVO Netwerk Zorg. “Van zo’n prestatie kan menig ondernemer dromen. Maar de achterstand die er nu is in een duurzame toekomstvisie, gaat wel ingehaald worden. Niet alleen voor de zorgorganisatie zelf, ook de maatschappij heeft dat nodig. (..) Als de zorg haar inkoopkracht van 24 miljard gaat aanwenden voor uitsluitend duurzame materialen en diensten – dan kan het bedrijfsleven niet anders dan duurzaam gaan werken. En is dat nou niet een krachtige bijdrage aan de gezondheid van onze samenleving?”