Chronisch longpatiënten in Oost-Nederland krijgen hun behandeling voortaan zo veel mogelijk thuis. Via de nieuwe dienst COPD InBeeld worden zij op afstand gemonitord door het ziekenhuis en de thuiszorg. Dat maken het Slingeland Ziekenhuis, zorgorganisatie Sensire, zorginnovatiebedrijf FocusCura en zorgverzekeraar Menzis dinsdag bekend.
COPD-patiënten moeten nu nog regelmatig voor controles en behandelingen naar het ziekenhuis. De nieuwe aanpak moet ertoe leiden dat dit veel minder vaak hoeft. Patiënten houden via apps zelf hun gezondheid in de gaten. Hun waarden worden op afstand gecontroleerd door verpleegkundigen van Sensire’s medisch service center, de longverpleegkundige van Sensire en de verpleegkundig specialist van het Slingeland Ziekenhuis.
24/7
“Het medisch service center is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar”, vertelt Maarten van Rixtel, voorzitter raad van bestuur van Sensire. “Daar zitten professionals die de situatie kunnen inschatten, op afstand hulp kunnen bieden of als dat nodig is toch de longarts inschakelen. Patiënten hoeven in ieder geval niet meer te wachten tot het spreekuur voordat ze geholpen kunnen worden.”
“Met COPD InBeeld verplaatsen we een deel van de zorg naar huis, terwijl we toch een korte lijn met de patiënt behouden”, voegt Carl Kluge, longarts van het Slingeland Ziekenhuis toe. “Door wekelijks metingen te doen, kunnen we enerzijds eerder ingrijpen als we zien dat de klachten van een patiënt toenemen. Anderzijds voorkomen we door monitoring dat iemand naar de poli gaat terwijl er op dat moment geen longaanval klachten zijn.”
Vloeiende samenwerking
Uit een pilot van de dienst, die sinds 2010 loopt en waar zo’n 150 patiënten bij betrokken waren, is al gebleken dat COPD InBeeld leidt tot minder ziekenhuisopnames. Het gebruik van de technologie is al geen uitdaging meer, stelt Chrit van Ewijk, bestuurder Slingeland Ziekenhuis, daar is voldoende ervaring mee opgedaan.
“De ontdekkingstocht is nu naar de invloed op de daadwerkelijke behandeling en de uitkomsten. De verpleegkundige heeft nu een directe lijn naar de longarts, de longarts heeft op zijn beurt op afstand een kijkje in de thuissituatie van de cliënt. We willen toe naar een vloeiende samenwerking waarbinnen de patiënt de regie heeft over de eigen zorg en op ieder moment de juiste vorm van zorg kan aanspreken.”
Financiering
Bij een ander soort samenwerking hoort ook een andersoortige financiering. De pilot werd bekostigd door het Slingeland Ziekenhuis en Sensire. Vanwege de goede resultaten heeft Menzis besloten de financiering vanaf 2017 over te nemen. Daarmee wordt deze vorm van longzorg vergoed voor alle longpatiënten in de regio die daar baat bij hebben.
“De zorg thuis en in het ziekenhuis worden voortaan uit een grote pot gefinancierd”, zegt Van Rixtel. “Dat scheelt een hele hoop administratieve rompslomp. Je kan de zorg daadwerkelijk om de patiënt heen organiseren.”
Menzis, het Slingeland Ziekenhuis en Sensire zijn een samenwerking van drie jaar aangegaan. Ze doen daarbij ook verder onderzoek naar de doelmatigheid van deze nieuwe vorm van zorg.
Compliment van de minister?
Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft positief gereageerd op de ontwikkelingen in Oost-Nederland. “Voor de groeiende groep longpatiënten in Nederland is dit goed nieuws. In plaats van de vele ziekenhuisbezoeken kunnen zij nu begeleiding en behandeling krijgen in hun eigen vertrouwde omgeving: van wachtkamer naar huiskamer. Hierdoor krijgt de patiënt meer grip op haar of zijn behandeling en verbetert de kwaliteit van de zorg en daar draait het natuurlijk om”, aldus de minister.