Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) behandelde vorig jaar bijna 900.000 aanvragen voor AWBZ-zorg. Dit zijn er ruim 50 duizend minder dan in 2012.
Het CIZ wijt het lagere aantal aanvragen onder meer aan het overhevelen van revalidatiezorg van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hierdoor stelt het CIZ sinds begin 2013 geen indicaties meer voor deze vorm van zorg. Daarnaast is de geldigheidsduur van indicaties langer geworden waardoor het CIZ minder periodieke herindicaties hoeft te stellen. Bijna negen van de tien aanvragen werden door het CIZ positief beoordeeld.
Lichamelijke beperking
Met een aandeel van 31 procent was de grootste groep cliënten die zorg aanvroeg tussen de 75 en 84 jaar. Vier procent was tussen de 0 en 17 jaar. Bijna zeventig procent van de geïndiceerde zorg ging naar mensen met een lichamelijke aandoening of beperking, 1 procent naar mensen met een zintuiglijke beperking of communicatieve stoornis.
Bijna 60 procent van de aanvragen werd binnen twee dagen afgehandeld. 99 Procent zelfs binnen de wettelijke termijn van zes weken. Het Klant Contact Centrum van het CIZ kreeg in 2013 ruim 479.000 telefoontjes en 141.000 e-mails, een daling van 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het CIZ verklaart deze daling met name uit het feit dat aanvragers beter werden geïnformeerd, bijvoorbeeld over het verloop van het indicatieproces.
Her-indicatie
In 2013 ontving het CIZ 1075 meldingen over mogelijke fraude, met name van medewerkers. Ambtshalve deed het CIZ 700 her-indicaties. Hierbij ging het onder meer om indicatiebesluiten door zorgaanbieders die het CIZ opnieuw uitvoerde bij een vermoeden van fraude. De waardering hiervoor onder zorgaanbieders was in 2013 8,1. In 2012 was de waardering een 8, het jaar daarvoor een 7,5.
Informatievoorziening
Met het oog op de decentralisatie van zorgtaken intensiveerde het CIZ in 2013 de samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Het CIZ wil zo op eenvoudige wijze kennis en cijfers beschikbaar maken voor gemeenten en zorgverzekeraars. De Beleidsmonitor Zorg, Ondersteuning & Jeugd was in 2013 hiervan het eerste resultaat. Het CIZ verzorgde dat jaar nog een aantal andere, publieke rapportages, die beschikbaar zijn op ciz.nl. In 2013 werden deze rapportages in totaal meer dan 83.000 maal gedownload.