Volgens de vakbond liggen de standpunten nog steeds “mijlenver uit elkaar”, maar is het extra overleg ingelast “in de hoop er samen uit te komen”. De huidige cao is op 1 juli verlopen.
Acties
FNV waarschuwde eerder al dat de sector steeds verder dreigt leeg te lopen, middenin de coronacrisis. “Mensen gaan zeggen: de mazzel en tot ziens. Dat kunnen we ons niet veroorloven”, zei bestuurster Elise Merlijn, die namens de bond onderhandelt met de werkgevers. Als er geen schot in de zaak komt, sluit FNV acties niet uit.
Umc’s
Eerder dit jaar voerden duizenden werknemers van academische ziekenhuizen ook al actie om een betere cao af te dwingen. Ze draaiden uit protest zondagsdiensten op doordeweekse dagen, het zwaarste stakingswapen dat in de zorg beschikbaar is.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die namens de werkgevers spreekt, wil tot nu toe niets inhoudelijks kwijt om de onderhandelingen niet in de weg te zitten.
Peter Koopman
Wonderlijk dat de overeenstemming zo lang uitblijft. Immers de CAO UMC ging hen zeer recent voor. Daar speelde NU’91 een voortrekkersrol, met name voor verpleegkundigen en verzorgenden en ook om het SER-advies van 12 mei 2021 uit te doen voeren, dat kan bij de NVZ niet anders liggen, toch? Stakingen in de patiëntenzorg oproepen, zeker in huidige tijd, verdragen zich nauwelijks met de kernopgaven van bestuurders ( zie governancecode ) en professionals in de individuele gezondheidszorg. Een nationale CAO ( Branches-overstijgend ) voor verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten zou dit aantal uren overleg en “gebabbel” kunnen minimaliseren ( zie ook regelgeving Medisch specialisten in Cao’s ) . Voornoemde beroepen kennen immers buiten de sector Zorg geen eigen “spiegelCAO’s” en vormen m.i. derhalve de primaire groep in deze CAO-tijd. De Horeca-CAO, schoonmaak branche CAO, cao beveiliging, cao bank- en verzekeringswezen, cao administratief medewerker, cao installatietechniek enz enz. bieden immers een spiegel voor de overige werknemers.