Mensen die zorg nodig hebben waar sinds 1 januari de gemeente over gaat, stappen hiervoor veelal naar de huisarts in plaats van naar het sociale wijkteam. Veel mensen kennen de wijkteams niet eens, zo meldt de NOS op basis van onderzoek van I&O Research onder 7.000 mensen.
Het wijkteam zou juist een centrale rol moeten spelen in het gedecentraliseerde zorgstelsel, maar slechts 10 procent van de mensen die sinds januari hulp bij hun gemeente zochten, had contact met het wijkteam. Van de mensen die de afgelopen 4,5 maand daadwerkelijk zorg kregen, sprak 14 procent het wijkteam.
Volgens onderzoeker Peter Kanne van I&O Research leveren de decentralisaties nog niet het beoogde resultaat op. “Dat kan komen door kinderziekten, maar de wijkteams zijn nog niet uit de verf gekomen als dé plek waar de regie op de zorg plaatsvindt”, aldus Kanne tegenover de NOS.
Klachten
Van de mensen die wel met het wijkteam in contact kwamen, was ruim de helft ronduit positief. Twintig procent gaf een onvoldoende. De klagers vonden dat er niet goed werd geluisterd, dat het contact moeizaam verliep, dat er niet goed werd samengewerkt of dat de leden van het team niet deskundig waren.
Ook het keukentafelgesprek, een andere hoeksteen van de zorg die de gemeenten leveren, functioneert nog niet. Maar 14 procent van de mensen die bij de gemeente hulp vroegen, had zo’n gesprek. De mensen die wel een gesprek kregen, waarderen dat met een 6,8.