De personeelsnorm is sinds 2017 in het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg vastgelegd. De norm stelt dat er gedurende de dag en nacht per groep van acht bewoners minstens twee medewerkers aanwezig moeten zijn. Het weglaten van de personele bezettingsnorm in het nieuwe kwaliteitskompas is volgens Marijnissen een “kortzichtige manier die ertoe zal leiden dat het nog moeilijker wordt om medewerkers voor de zorg te behouden en te werven.” De SP wil dat er niet wordt getornd aan de personele bezettingsnorm, “omdat die garandeert dat de zorg voor onze ouderen in het verpleeghuis op niveau kan blijven.”
Vicieuze cirkel
Ook NU’91 is fel tegenstander van de afschaffing. Door het loslaten van die norm komen volgens de beroepsorganisatie zowel de veiligheid als het leveren van verantwoorde zorg in het geding. “De personeelsnorm geeft zorgprofessionals in de verpleeghuiszorg houvast om ergens op terug te vallen. Door het loslaten, kom je in een vicieuze cirkel terecht”, aldus Stella Salden, voorzitter van NU’91. “Werkgevers zijn op die manier niet gebonden aan een norm, waardoor een zorgprofessional uiteindelijk verantwoordelijk wordt voor meer patiënten.” NU’91 vreest dat de werkdruk hierdoor hoger wordt en de veiligheid in het geding raakt, voor zowel medewerkers als patiënten. “Zonder duidelijke personeelsnorm ontstaat er een willekeur en worden de huidige problemen alleen nog maar groter. Het beoogde effect van het Kwaliteitskader wordt hiermee in onze ogen tenietgedaan.”
De beroepsorganisatie vindt dat de personeelsnorm daarom moet blijven. Salden: “Sterker nog: we zijn er een groot voorstander van om dit binnen alle branches van de zorg in te voeren. Op die manier heb je uniforme richtlijnen voor het aantal medewerkers per patiënt.”
Wet voor zorgbuurthuizen
Om de ‘desastreuze’ gevolgen van het sluiten van de verzorgingshuizen door het kabinet Rutte II en de plannen voor de ouderenzorg door het huidige kabinet te verminderen, wil Marijnissen via wetgeving overal in Nederland zorgbuurthuizen bouwen. Onlangs is het eerste zorgbuurthuis geopend in Oss.
Inloopfunctie
Een zorgbuurthuis is een kleinschalige plek waar ouderen in de eigen buurt kunnen wonen met hun partner, ook als de een zorg nodig heeft en de ander niet. Er is ‘vers eten, en vaste en bekende gezichten in de zorg.’ Het zorgbuurthuis heeft ook een inloopfunctie voor de hele buurt om eenzaamheid tegen te gaan. Het idee voor het zorgbuurthuis is samen met experts, zorgverleners, zorgbestuurders en een architect een aantal jaar geleden ontwikkeld door Marijnissen zelf.
Meer woningen
Volgens Marijnissen is een bijkomend voordeel van zorgbuurthuizen dat het snel zorgt voor meer beschikbare woningen. “Door mensen de keuze te geven om oud te worden in een zorgbuurthuis, komen er bestaande woningen beschikbaar.”
Morgen debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg met minister Helder.
Olaf Wijman
En weer een domme actie uit de koker van minister Conny Helder VVD. ‘Hoe kan ik de ouderenzorg nog sneller en verder afbreken’.