Een ruime meerderheid van medisch specialisten voelt zich medeverantwoordelijk voor de macrobeheersing van de zorguitgaven. Omdat bij veel beslissingen over het gebruik van zorg de medisch specialist aan het roer staat, is deze bij uitstek degene die de koers kan en moet verleggen als het gaat om het terugdringen van ondoelmatige praktijkvariatie en ondoelmatig voorschrijven. Dat vindt ruim 83 procent van hen, blijkt uit de enquête ‘De Medisch Specialist 2015′ van de Orde van Medisch Specialisten.
Kosten en kwaliteit
Ook zo’n 83 procent vindt klinische registraties de manier om kwaliteit inzichtelijker maken. Uit binnen? en buitenlandse ervaringen blijkt dat het gebruik van klinische registraties voor het maken van spiegelinformatie resulteert in betere kwaliteit en lagere kosten. Daarom stellen zij voor om hier breed op in te zetten “als basis voor spiegelinformatie én als basis voor openbare kwaliteitsindicatoren”.
Preventie
Verder vindt driekwart dat de tweedelijn een belangrijke rol in preventie moet spelen. Dit is iets dat volgens hen veelal wordt gezien als iets voor de openbare gezondheidszorg of de 1e lijn. De medisch specialist kan volgens heb echter wel degelijk een belangrijke rol spelen: via lifestyle adviezen in de spreekkamer en door actief te zijn in de media.
Zinnige zorg
De enquête is door bijna 700 respondenten ingevuld. Verdeeld zijn ze over de vraag of de politiek moet bepalen wat zinnige zorg is. Een manier om de zorguitgaven te beheersen is om voor de start van een behandeling een zorgvuldige ‘kosten?batenanalyse’ te maken. Zorg die meer kost per QALY (quality adjusted lifeyear) dan een nader te bepalen drempelwaarde komt dan niet langer voor vergoeding in aanmerking. Die drempelwaarde kan de dokter niet zelf bepalen: dat zal de politiek moeten doen. Met deze stelling is 52 procent het eens tegenover 48 procent oneens.