Voor de helft van wat in ziekenhuizen gebeurt, bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Medisch specialisten hebben een ‘beter-niet-doenlijst’ samengesteld met medische behandelingen die niet bewezen effectief zijn.
Zeven beroepsgroepen, waaronder de kno-artsen, gynaecologen en neurologen, hebben in kaart gebracht voor welke behandelingen onvoldoende bewijs bestaat. Het gaat bijvoorbeeld om de behandeling van een gescheurde achillespees en de aanpak van een chronische bijholte-ontsteking. Ze volgen het voorbeeld van buitenlandse collega’s die ook zijn begonnen met een een dergelijke evaluatie. Dat is heel hard nodig, concludeerde de NFU, de koepel van de acht universitaire medische centra, vorige maand in een rapport.
Verstandige keuzes
De komende tijd gaan specialisten volgens de Volkskrant ‘verstandige keuzes’ publiceren; overzichten van aanbevelingen waarvoor keihard bewijs bestaat. De zorg wordt daar beter én goedkoper van, zegt Teus van Barneveld, directeur van het kennisinstituut van de Orde van Medisch Specialisten. Het was oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink die daarover anderhalf jaar geleden aan de bel trok.
Zorgverzekeraars
Om de belangrijkste kennishiaten te onderzoeken, is 50 miljoen euro nodig. De medisch specialisten vinden dat de zorgverzekeraars dat moeten betalen. “Zij profiteren immers van de besparingen”, zegt internist Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het Amsterdamse AMC. De verzekeraars staan hier volgens de Volkskrant niet onwelwillend tegenover.