De opvang van verwarde personen in Noord Nederland wordt deze dagen verbeterd met twee initiatieven. GGZ Drenthe opent een spoedpoli in Assen. En Lentis neemt op 3 april een zogenaamde crisisbeoordelingslocatie (CBL) in Groningen in gebruik.
Spoedpoli
De spoedpoli in Assen draait al bijna een maand op proef en vangt gemiddeld twee patiënten per dag op. Dat komt overeen met de verwachtingen, zo schrijft Dagblad van het Noorden. De spoedpoli is bedoeld voor mensen die door de politie van de straat worden gehaald, maar huisartsen, specialisten en de SEH kunnen ook patiënten doorverwijzen. Met de spoedpoli is er een oplossing voor verwarde mensen die anders naar het politiebureau worden meegenomen. Daar vindt vaak geen adequate hulpverlening plaats. Het heeft lang geduurd voordat Assen de poli kon starten, wegens gebrek aan financiële middelen. De noodzaak was er wel. In 2016 waren er 714 meldingen van verwarde personen in Assen.
Beoordelingslocatie
In Groningen gaat volgende week een CBL van start, zo meldt ggz-instelling Lentis op haar website. De beoordelingslocatie komt naast de bestaande kliniek. Dat gebeurt in samenwerking met gemeente Groningen en politie. Hier worden verwarde mensen uit de hele provincie naar toe gebracht om te worden beoordeeld door deskundigen. Er zijn twee crisisbeoordelingskamers, een kamer voor somatisch onderzoek en een kantoor. De bezetting bestaat uit medewerkers van de crisis- en 24-uursdienst van Lentis. Op basis van de beoordeling wordt besloten wat de volgende stap is: naar huis, een crisisopname in de psychiatrie, een spoedplaatsing in de maatschappelijke opvang of een andere vorm van zorg. De verwachtingen in Groningen zijn dat er twee tot drie personen per dag worden opgenomen. In Groningen-stad waren vorig jaar 1367 meldingen van verwarde personen.