Een kwart van de medewerkers zegt met geldzorgen bij hun werkgever terecht te kunnen. Van slechts 9 procent van de medewerkers is de werkgever op de hoogte van de financiële situatie. Dit terwijl de meeste werkgevers (85 procent) hun medewerkers juist willen helpen om hun financiële positie te verbeteren.
Meer medewerkers maken zich vaak tot altijd zorgen over hun portemonnee. In maart van dit jaar was dit 16 procent, nu bijna een kwart. Een minderheid (42 procent) beoordeelt de eigen financiële situatie als goed.
Leidinggevende heeft rooskleuriger beeld
Ruim een derde van de medewerkers zou het fijn vinden als ze bij financiële zorgen voor hulp terecht kunnen bij hun werkgever. Medewerkers die hun werkgever bij financiële zorgen geen hulp vragen, vinden hun financiën privé of twijfelen of hun werkgever kan of wil helpen.
Opvallend is dat leidinggevenden de financiële situatie bij werknemers vaak iets te rooskleurig inschatten. De helft zegt dat deze goed is. Hun verwachting is wel dat het financieel welzijn van medewerkers verder onder druk komt te staan in de nabije toekomst.
Werkgevers zijn dus niet altijd even goed op de hoogte van de financiële situatie van hun werknemers, maar willen wel helpen. Dat kunnen ze doen door het gesprek aan te gaan en door handelingsperspectief te bieden. Een handelingsperspectief bieden kan bijvoorbeeld door financiële zelfhulptesten aan te bieden, door de weg te wijzen naar een budgetcoach, maar ook het aanbieden van downloads met praktische tips en webinars die mensen in de privacy van hun eigen huis kunnen bekijken.
Peter Koopman
Sinds 2021 is Nederland via de SER op de hoogte van de structurele onderhonorering ( loonkloof tot 9% ) van oa verzorgenden en verpleegkundigen. Rutte III repareerde in de nadagen met 1,13% ! Rutte IV toont een anti verzorgend en verpleegkundig gezicht en weigert om vóórafgaand aan toepassing van de OVA ( indexering en inflatie ) de loonkloof te repareren, zeer onrechtvaardig! Alleen via acties en/of rechtspraak zou men gehoor kunnen krijgen. De huidige CAO onderhandelingen zullen het gevoel van verwaarlozing kunnen versterken en het verloop bevorderen, de instroom beperken en het verzuim kunnen doen toenemen. VVD, CDA en D66 hebben slechts oog voor de rechtspositie van leraren en ambtenaren en lijken de huidige “Zorg” slechts te zien als kostenpost. Slechts vergezichten (IZA) en volume beperking vormt het huidig beleid. PGGM&Co en PFZW wijzen op het jarenlang onrecht, maar VWS krijgt binnen dit kabinet geen gehoor. De Pabo leraren, ABP en ambtenaren staan hier centraal.
wulf@mede-menszijn.nl
Nu doen we of de sector verzorgenden/verpleegkundigen de slechts betaalde in Nederland is. Half Nederland moet weer leren huishoudelijk te organiseren en budgetteren om het hoofd boven water te houden. Dat is het verschil tussen jaren van voorspoed en de huidige malaise. We dachten dat met z’n allen dat voorspoed de norm was, de geschiedenis leert anders.
B. Verhoeven
Nou het verhaal klopt echt wel als je naar het CAO kraamzorg kijkt kan je van dat basis salaris toch niet leven.Vet onderbetaald. We moeten bijna naar de voedselbank