Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, schrijft de NOS. Overigens starten er nog steeds meer zzp’ers in de zorg dan dat mensen stoppen. Het aantal zzp’ers in de zorg stijgt dus nog steeds, maar langzamer dan eerst.
Aanpak schijnzelfstandigheid
In tegenstelling tot de bouw en horeca, is er in de zorg geen wegvallende vraag. “Daar zou iets anders kunnen meespelen”, zegt de Tilburgse hoogleraar Joris Knoben. “Er is een beleid om schijnzelfstandigheid aan te pakken en loondienst aan te moedigen.”
In de zorg klinkt al langer een roep om minder zzp’ers in te huren. “Er zijn nu ook afspraken gemaakt tussen het kabinet en zorginstellingen om de inhuur te beteugelen”, zegt Knoben. Mogelijk verklaart dat waarom het aantal stoppers is toegenomen.
Hans Buijing
We zien dat veel zorgaanbieders geheel of gedeeltelijk stoppen (bijv. Met wijkverpleging) omdat de tarieven al tijden niet kostendekkend zijn. Voor veel aanbieders is er geen droog brood te verdienen en stond de bedrijfsvoering al enige tijd onder water. Anders dan sommigen denken is dit een verder verlies voor de zorgsector. Naast verlies aan innovatie, diversiteit en ondernemerschap is het uiteindelijk een verlies aan zorgcapaciteit. Veel van de ondernemers en eventuele medewerkers verlaten (voor goed?) de zorg. Elk percentage die na het stoppen niet in dienstverband binnen de zorg verder gaat, is een direct verlies voor de zorg.