Al langer is bekend dat met name hoger opgeleide vrouwen kiezen voor alternatieve geneeswijzen. Meestal gaan ze volgens het CBS naar een acupuncturist, een osteopaat of een chiropractor. Naast een bezoek aan een alternatieve behandelaar maken ze veelal ook gewoon gebruik van de reguliere zorg als een huisarts of medisch specialist.
Geen kwaad
Nog nooit is wetenschappelijk vastgesteld dat dit soort alternatieve behandelingen daadwerkelijk effect hebben, zegt anesthesioloog Catherine de Jong, bestuurslid bij de Vereniging tegen Kwakzalverij (VTK). Maar echt kwaad kan het waarschijnlijk niet, is haar overtuiging. “Zolang tenminste niemand wordt weggehouden bij de reguliere zorg.”
Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld naar een gebedsgenezer gaan of een natuurkundig genezer. Dat is wel riskant, zegt De Jong. Het gaat dan vaak om mensen die ernstig ziek zijn en wanhopig. Ze is vooral boos dat dit soort behandelaren oneerlijk zijn over de resultaten die ze kunnen behalen. “Ze beloven bijvoorbeeld iemand daadwerkelijk te kunnen genezen van kanker.” (ANP)
Cees Renckens
Dit artikel wekt ten onrechte de indruk dat steeds meer landgenoten kwakzalvers raadplegen. De schrijver baseert zich op CBS gegevens, maar doet dat selectief en te beknopt. In werkelijkheid bedraagt het percentage Nederlanders dat een kwakzalver bezoekt al ruim twintig jaar tussen de 5 en 6%. In 2018 ging 5,2 % naar de kwak, in 2022 bedroeg dat 5,7 & en in 2023 5,6%. Het hoogtepunt qua kwakbezoek lag in de jaren negentig. w.g. Cees Renckens, erevoorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij.
wulf@mede-menszijn.nl
Effecten van alternatieve behandelingen niet bewezen? Hoeft ook niet, als het mij maar helpt.