Dat is in absolute zin nog weinig, maar wel een “sterke toename”, zegt hoogleraar infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc op Twitter.
Steekproef
Een week geleden bevatte één test in de steekproef de BA.4 of BA.5-variant. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte daarvoor al bekend dat de nieuwe variant was opgedoken in Nederland. Destijds leek de variant nog niet verder verspreid in Nederland. De overige geanalyseerde testen in de steekproeven duidden de BA.2-variant aan, de omikronvariant die momenteel dominant is in Nederland.
Niet ziekmakend
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijkt de variant niet ziekmakender of besmettelijker dan de huidige omikronvariant. De BA.4 en BA.5-varianten zijn eerder door de WHO vastgesteld in Duitsland, Denemarken en het zuiden van Afrika. Door de veranderingen in het erfelijk materiaal van de varianten is het mogelijk dat BA.4 en BA.5 makkelijker door het immuunsysteem breken, ondanks dat iemand mogelijk gevaccineerd is of eerder al besmet is met het coronavirus. Het RIVM doet hier nog onderzoek naar. (ANP)