De christelijke zorginstelling Saron heeft 75 duizend euro nodig om een uitgesproken faillissement af te wenden. Een vriendenstichting probeert dat bij elkaar te krijgen door te collecteren en cliënten – die voor zorg afhankelijk zijn van Saron – om geld te vragen. Tot groot ongenoegen van de rvt.
Het leidt tot veel onrust op het terrein van Saron in Beuningen, zo meldt Tubantia op 23 oktober. Bij Saron wonen mensen met psychische problemen en verslavingsproblemen. De Zorggroep Saron ging op 12 september failliet en een curator probeerde een doorstart te realiseren. Tegelijkertijd doet de Stichting Vrienden van Saron een vrij dringende oproep om geld te doneren. Er zou 75 duizend euro op tafel moeten komen. Volgens de voorzitter van de vriendenstichting is er al een ton opgehaald, maar er blijven ophaalacties volgen.
Emoties
Het leidt tot emotionele toestanden bij cliënten die geen geld kunnen betalen. Zij die wel doneren hebben daar een oordeel over, zo blijkt uit werkverslagen van Saron die in bezit zijn van de krant. De NZa noemt deze manier van fondsenwerving ‘discutabel’ en zoekt uit of het wettelijk is toegestaan. De raad van toezicht van Saron is verbaasd over de actie van de vriendenstichting. “Geld werven bij cliënten is vanuit ethisch en professioneel opzicht onacceptabel en verwerpelijk”, aldus de rvt. “Zorggroep Saron is failliet gegaan door jaren op te grote financiële voet te leven.Nu wordt er een beroep gedaan op zeer kwetsbare mensen die denken dat men het tij kan keren door ruimhartig te geven. Wij vinden dat er misbruik wordt gemaakt van het gebrek aan kennis van het onbehoorlijke financiële bestuur en dat er op emoties wordt gespeeld.”
Verdachte
Bij het failliete Saron werkten 31 medewerkers voor zo’n dertig cliënten. Bestuurder Gerard Schut werd half augustus – een maand nadat hij werd vrijgesproken van een miljoenenfraude met pgb’s – door de rvt op non-actief gesteld. Schut is overigens nog steeds verdachte in de zaak, want het openbaar ministerie is in hoger beroep gegaan. De Stichting Saron Zorgverlening kreeg op 23 oktober groen licht van de gemeente Enschede en de Regio Twente voor een doorstart van de Saron Zorggroep. Zij zijn subsidiegever met onder meer 890 duizend euro voor beschermd wonen. Het is nog niet duidelijk wat de positie van Gerard Schut zal zijn in de nieuwe organisatie.