Vernet spreekt over een stijgende trend in de afgelopen acht jaar. In het eerste kwartaal van 2018 was er sprake van een grote griepgolf. In 2019 was er een daling, maar het verzuim lag nog altijd hoger dan in 2017. Dat corona in 2020 ons land binnenkwam, had een duidelijke enorme impact op de verzuimcijfers in de zorgsector.
Verzuimduur
Werknemers melden zich steeds langer ziek. De gemiddelde verzuimduur laat in 2021 een enorme stijging zien. “Wie zich in de zorg ziek meldt, blijft nu gemiddeld langer dan één maand thuis”, aldus Vernet. In het tweede kwartaal van 2020 kwam de gemiddelde verzuimduur nog uit op 26 dagen.
Het is volgens Vernet duidelijk dat corona effect heeft op de verzuimduur.
Niet vaker
Zorgmedewerkers melden zich niet vaker ziek. In het tweede kwartaal meldde 22 procent van de medewerkers zich ziek, wat gebruikelijk is voor deze periode.
Klassen
Vernet verdeelt de lengte van het verzuim onder in verschillende klassen. Sinds het tweede kwartaal van 2014 is het verzuim in duurklasse 92 t/m 365 dagen inmiddels toegenomen met 66,3 procent in de dezelfde periode van 2021. Zowel kortdurend als middellang verzuim blijft jarenlang rond 1 procent. Door corona nam het kortdurend verzuim af, maar het middellange verzuim juist toe.
Sectoren
In de sectoren ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is het verzuimpercentage gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In de verzorging, verpleging, thuiszorg bleef het nagenoeg gelijk.
Uitdaging
Het ziekteverzuim in de zorg stijgt volgens Vernet al jaren. “Corona deed er in 2020 nog een extra schepje bovenop en de stijgende lijn die is ingezet in 2014, wordt stevig doorgezet.” Vernet stelt de vraag: is de zorg straks nog in staat om aan de stijgende zorgvraag te voldoen, als zorgen voor zichzelf soms al een grote uitdaging is?
Yvonne Lacroix
Wat een onwetende opmerking over de reden van het “uitsterven” van MSB’s. Ik weet dat er medisch specialisten zijn die het eigen ondernemerschap niet ambiëren, maar dat benoemen van het geslacht door mw Kaljouw is er echt eentje van onwetendheid; mensen zeggen niet altijd wat ze écht willen. Verder juich ik toe dat niet ondernemende medisch specialisten niet toetreden tot een MSB waardoor er een model ontstaat van een ondernemend MSB met bijvoorbeeld medisch specialisten in loondienst van het MSB, wat dat kan natuurlijk ook nog