In de Kamerbrief staat: wij willen afspraken maken om de Wlz-zorg en -ondersteuning ook in de toekomst toegankelijk te houden, waarbij wij inderdaad ook naar het wettelijk kader kijken.
Keuzes maken
Kamerlid Elke Slacht-Tichelman (GroenLinks-PvdA), die de Kamervragen heeft gesteld, is kritisch over de manier waarop het kabinet zelf geen keuzes lijkt te maken naar aanleiding van het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), maar dit overlaat aan de zorgkantoren. De toezegging van Agema en Maeijer om ook naar het wettelijk kader van de Wlz ‘te kijken’, lijkt een heel voorzichtige tegemoetkoming op die kritiek.
Geen wettelijke onderbouwing
Op dit moment heeft iedereen vanaf een Wet langdurige zorg (Wlz)-indicatie VV4 recht op een plek in het verpleeghuis, maar voor veel verpleeghuizen zijn er wachtlijsten. In het eerdergenoemde rapport van de NZa staat ook dat cliënten op basis van de huidige regels en wetten de mogelijkheid hebben om te kiezen voor het verpleeghuis. Zorgkantoren daarentegen hanteren nu al het beleid ‘thuis tenzij’, terwijl daar dus nog helemaal geen wettelijke onderbouwing voor is.
Duidelijkheid geven
De NZa heeft de toenmalige minister Kuipers van VWS in 2023 geadviseerd om de Wlz aan te passen om er zo voor te zorgen dat beperkte plekken in het verpleeghuis en het schaarse zorgpersoneel worden ingezet voor de mensen die het het hardst nodig hebben. De NZa wil dat de keuzemogelijkheden beperkt worden. De overheid moet, volgens de NZa, duidelijkheid geven over welke zorg, aan welke doelgroep en in welke setting wel of juist niet geleverd moet worden.
Akkoord ouderenzorg
Afspraken over het beperken van de toegang tot het verpleeghuis moeten komen in het hoofdlijnenakkoord ouderenzorg (HLO). De minister en staatssecretaris zijn daar momenteel over aan het praten met onder meer ActiZ. Andere afspraken die in dit akkoord komen te staan, zo blijkt uit de Kamerbrief, gaan over het organiseren van zorg thuis en mantelzorgondersteuning. Het beperken van de toegang tot het verpleeghuis is een langgekoesterde wens van ActiZ.
Terugkeer verzorgingshuis
In dezelfde Kamerbrief vertellen de minister en de staatssecretaris ook meer over het onderzoek naar de terugkeer van het verzorgingshuis, waar ActiZ juist weer tegen is. Het verzorgingshuis is volgens de PVV’ers een plek voor ouderen voor wie het verpleeghuis nog niet aan de orde is, maar de ‘zorgafhankelijkheid wel al gevorderd is’. Een verzorgingshuis blijkt een gezamenlijk huis te zijn met toezicht in de nacht. Het onderzoek start binnenkort en wordt in september 2025 afgerond.
Na het privatiseren van de thuiszorg, de afbouw van verzorgingstehuizen, de onder het mantra zo lang mogelijk thuis rammelende wijkzorg, nu de ombouw van verpleegtehuizen tot hospices. Rest ons vrijwilligerswerk. De sloop van de verzorgingsstaat is dan een feit!
Een zeer bijzonder artikel!
De indicaties zijn theoretisch goed onderbouwd. En de tekorten aan verpleeghuisbedden, net als de veranderingen rondom verzorgingshuizen (sinds 2015) worden steeds nijpender. Zoals jarenlang voorspeld…..Dit artikel suggereert min of meer dat er een soort ‘run” is ontstaan op die verpleeghuisbedden. Bijzonder hoor, want er zullen niet veel mensen zijn die er heel graag, veel te snel (gezien hun zorgvraag) willen gaan wonen. Waar iedereen wat het wonen betreft, liever vandaan blijft! En nu ook de verzorgingshuizen weer herontdekken?? Als deze standpunten een creatieve vertaling van de bezuinigingen én van de realiteit zouden zijn, verdienen ze mi een hoofdprijs.
Misschien tóch eens zinvol om hier ook de geschiedenis op na te slaan.
In het Privatisering systeem zijn vooral de ouderen , Gewone Burgers al jaren te dupe door ook al jaren liberaal beleid , waarin stelselmatig bezuinigd wordt ! Helaas zijn m.n. de Gewone Burgers jarenlang te pineut !!