Het Universitair Kanker Centrum Leiden-Den Haag (UKC) en Hotelschool The Hague gaan samen onderzoek doen naar gastvrijheid in de ziekenhuiszorg. Het onderzoek wordt uitgevoerd door geneeskundestudenten en hotelschoolstudenten in HMC Antoniushove.
De studenten gaan een half jaar lang de omgang van artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel met kankerpatiënten bestuderen. Het idee komt van oncologisch chirurg Onno Guicherit. “Bij gastvrijheid gaat het om meer dan goed eten en hoogpolig tapijt”, zegt hij. “In de zorg draait gastvrijheid veel meer om het contact van mens tot mens. Hoe kan je gastvrijheid inzetten om de patiënt zo centraal mogelijk te stellen.”
Aan de hand van de resultaten worden interventies bedacht die de gastvrijheid in het ziekenhuis moeten vergroten. Angélique Lombarts, projectleider van het onderzoek vanuit Hotelschool The Hague: “De combinatie van een hotelschoolstudent en geneeskunde student is mooi, omdat ze van elkaar kunnen leren: aanstormende artsen kunnen vooral op het beter maken van de patiënt gefocust zijn, en hotelstudenten zijn meer gericht op de beleving.”
Verschil
Aan de studie is een pilot voorafgegaan, waarin twee hotelschoolstudenten het medisch personeel observeerden. Daaruit bleek onder meer dat artsen verschillend omgaan met patiënten die een nieuwe afspraak moeten maken. Lombarts: “De één neemt afscheid bij de deur van de spreekkamer en laat de patiënt zelf naar de balie lopen om een nieuwe afspraak te maken. De ander loopt met de patiënt mee naar de balie, vertelt de doktersassistente wat er moet gebeuren, en neemt dan pas afscheid. Dat is een klein verschil, maar met een groot effect qua beleving voor de patiënt. Daarnaast werkt het efficiënter voor de informatieoverdracht tussen dokter en doktersassistente.”