Directe aanleiding zijn de laatste cijfers over de instroom voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde: slechts 151. Dat betekent dat er 109 van de 260 beschikbare plaatsen niet worden gevuld. “Met een fors groeiend aantal kwetsbare ouderen, is het tijd de noodklok te luiden”, aldus De Groot.
Het aantal aios in de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde stijgt de laatste jaren weliswaar, maar niet snel genoeg. In 2017 startten bijvoorbeeld nog 94 aios hun opleiding. In 2021 zijn dat er 151. “Er was dit jaar ruimte voor 260 aios en die ruimte is er niet voor niets. Deze dokters zijn echt nodig om onze meest kwetsbaren in de toekomst de juiste behandeling te geven”, vervolgt De Groot.
Tekort groeit
Twee jaar geleden publiceerde Verenso het rapport Toekomstige arbeidsmarkt specialisten ouderengeneeskunde met een bijbehorend factsheet, waarin werd voorspeld dat zonder ingrijpen het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde in 2034 zou groeien tot 1.230 van de benodigde 2.766.
Forse groei ouderen
Dat aantal specialisten ouderengeneeskunde is nodig omdat Nederland te maken krijgt met een forse groei van het aantal 90-plussers tot 340.000 in 2040. Ook het aantal mensen met dementie stijgt naar verwachting tot 330.000 in 2040: meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2015. De behoefte aan 24-uurszorg zal stijgen tot 165.000 in dezelfde periode.
“Het specialisme ouderengeneeskunde is een prachtig vak, maar voor veel studenten geneeskunde is het helaas nog onbekend”, zegt De Groot. “In het basiscurriculum is niet overal een vast co-schap ouderengeneeskunde opgenomen.” Met een co-schap in een verpleeghuis maken studenten kennis met het beroep, waardoor het naar verwachting aantrekkelijker wordt. Wat Verenso betreft is het tijd om snel besluiten te nemen over een landelijk vast co-schap en meer ouderengeneeskunde in het curriculum: “Anders ben je straks te laat.”
Salaris is relatief laag
Daarbij komt dat de instroom van studenten tot de opleiding wordt gehinderd door het relatief lage salaris. Dat is bijvoorbeeld veel minder dan wat een geriater in een ziekenhuis verdient of een huisarts. “Bij het maken van een keuze speelt dit toch een rol”, zegt De Groot. Ook is het volgens haar belangrijk dat zorgaanbieders specialisten ouderengeneeskunde beter faciliteren met bijvoorbeeld een medisch secretariaat en inspraak in het beleid van de organisatie.
Onder de aandacht brengen
Verenso is in gesprek met de universiteiten om de opleiding beter onder de aandacht te brengen bij studenten. De Groot: “De urgentie wordt door de opleidingsdirecteuren onderschreven, maar het blijft zaak het voortdurend onder de aandacht te brengen.” Ook praat de vereniging met Actiz over betere salarissen, meer inspraak en meer secretariële ondersteuning.
rob Verwoerd
Naast het aantrekkelijker maken van de specialisatie ouderengeneeskunde is het zaak dat wij het werken in de ouderenzorg meer onder de aandacht moeten brengen. VerpleegHulp (een initiatief van HuisartsenHulp) speelt hier goed op in. VerpleegHulp biedt studenten geneeskunde vanaf dag 1 een relevante bijbaan in de ouderenzorg. Als wij hen weten te boeien en te binden voor de ouderenzorg èn het wordt aantrekkelijker om de specialisatie te kiezen dan kan het tij worden gekeerd.