Zaanstad – in de zorgregio Zaanstreek-Waterland – kampt net als veel andere gemeenten met miljoenentekorten op de post jeugdzorg. De zorgregio trok daarom deze zomer aan de noodrem door een cliëntenstop in te voeren. Hierdoor kunnen instellingen geen nieuwe kinderen meer opnemen. Eerder al zetten Almere en Amsterdam deze stap. (ANP)
‘Stuurloze jeugdzorg nekt kinderen, spekt zorgondernemers’
Bijna de helft van de gemeenten schrijft rode cijfers door de oplopende kosten van jeugdzorg. Zo ging in Zaanstad 34 miljoen euro meer naar die zorg toe dan oorspronkelijk begroot – terwijl niemand weet voor hoeveel kinderen precies. Nu is het geld op en krijgt niet meer ieder kind de hulp die het nodig heeft. De wethouder ziet maar één remedie: Den Haag moet bijspringen. De eigen Rekenkamer oordeelt dat Zaanstad de kosten voor jeugdzorg vooral zélf uit de hand liet lopen, schrijft Follow The Money.
wulf@mede-menszijn.nl
De wijkteams werden in 2015-’16 geformeerd met generalisten, dus kennis hebbende in de breedte. Het was de bedoeling dat zijzelf veel problemen aan huis of spreekkamer zouden kunnen gaan oplossen en eventueel zouden kunnen doorschuiven naar een wijkteamcollega met meer specifieke ervaring. Pas bij extreem ernstige gevallen zou er opgeschaald gaan worden naar externe specialistische zorg. Eigenlijk de methode van Bureau MEE, dus geen wonder dat daar veel mensen geworven werden voor in de wijkteams. Wat ik nu merk is dat er nu meteen gedelegeerd en opgeschaald wordt om de grote instroom van jeugd met problemen te kunnen behappen. M.a.w. de wijkteams lopen nu te indiceren en snel over te hevelen naar dure specifieke zorgaanbieders. Veel wijkteams hebben het zelf zorg bieden niet kunnen waarmaken. Vanwege allerlei instanties en organisaties die zij er nu bij inschakelen per cliënt, vaak zonder duidelijk case-management, zijn regelmatig het overzicht, de verantwoordelijkheden van een ieder, en duidelijke communicatielijnen ver te zoeken. Er zullen ook wijkteams zijn die de oorspronkelijke bedoelingen wel hebben kunnen waarmaken.