De tandartstarieven zijn in het tweede kwartaal van 2012 verder gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Het gaat om een stijging van 11,9 procent. Dat is de uitkomst van het kwartaalrapport van vergelijkingssite zorgkiezer.nl. Met name de behandeling voor het aanmeten van een kunstgebit en de gebitsreiniging werden duurder.
Eerder deze week kwam de NZa met een onderzoek waarin gesteld werd dat de tarieven over het eerste kwartaal met 9,6 procent gestegen zijn. In het tweede kwartaal komt daar nog 2,3 procent bovenop.
Grote verschillen
De verschillen tussen tandartstarieven zijn volgens het rapport erg groot. De goedkoopste tandarts van Nederland rekent voor een tweevlakvulling 43,50 euro, terwijl de duurste tandarts 110 euro vraagt. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste behandeling voor een kroon is 331 euro.
Te vroeg
Toch wordt ondanks de prijsstijging de aanbeveling gedaan om het experiment niet te stoppen. “Alhoewel tandartstarieven in het afgelopen kwartaal verder zijn gestegen is het te vroeg om het experiment als mislukt te beschouwen. Marktwerking heeft tijd nodig, dat leert de ervaring in andere sectoren als fysiotherapie en het notariaat. (…) Voor een impuls van de marktwerking is het nodig dat de consument haar rol als vragende partij gaat spelen en er nieuwe toetreders op de markt komen.”
Het rapport is gebaseerd op 3000 tarieven van tandartsen en tandartspraktijken die gepubliceerd worden op ZorgKiezer.nl. Bij de vergelijking is volgens de site rekening gehouden met de nieuwe tariefstructuur in de mondzorg en is er een conversie toegepast om de behandelingstarieven van 2011 te kunnen vergelijken met die van 2012.
Nota
De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) stelt in een reactie dat er in de rapporten die tot nu toe zijn verschenen op de verkeerde manier wordt gemeten. Woordvoerder Petra van Zuilen zegt dat er onderzoek moet worden gedaan naar de kosten van de nota’s die verstuurd worden. “Het gaat er om wat we met z’n allen uitgeven en dat kan pas aan het einde van het jaar. De markt heeft tijd nodig om in beweging te komen. Als je na 3 maanden conclusies wil trekken over een experiment dat 3 jaar zou mogen duren (juist omdat de markt tijd nodig heeft), is dat onverantwoordelijk”.
De NMT doet de harde toezegging dat er eind dit jaar geen stijging van de tandartskosten is ten gevolge van het experiment. In 2012 is de stijging van de kosten vergeleken met 2011, alleen te relateren aan de inflatie, die maximaal 3,5 procent bedraagt.
Inzicht
Zorgverzekeraar Achmea is benieuwd naar de reden van de tariefstijging zoals die in het rapport is gemeld. Het is voor verzekeraars en klanten niet inzichtelijk of de stijging komt omdat de kwaliteit sterk verbeterd is. Misschien wil de klant wel betalen voor betere kwaliteit, maar dan moet daar eerst inzicht in komen, stelt de verzekeraar.
Achmea wil wel het gesprek aangaan met tandartsen die veel hogere tarieven vragen dan andere tandartsen om te kijken wat de verklaring is voor de tariefstijging.