De behandelduur van de gemiddelde tbs-maatregel is teruggebracht van ruim tien naar acht jaar. Daarmee heeft de taskforce behandelduur tbs -onder voorzitterschap van Bas Eenhoorn- haar opdracht volbracht.
In een bericht aan opdrachtgevers staatssecretaris Dijkhoff (ministerie van Veiligheid en Justitie) en voorzitters Jacobine Geel (GGZ Nederland) en Heleen Dupuis (VGN) laat Eenhoorn weten dat hij samen met de hele keten gezorgd heeft voor deze daling zonder dat dit afbreuk doet aan de maatschappelijke veiligheid. Eenhoorn neemt afscheid van de taskforce, maar het werk wordt door de leden voortgezet.
De aanbevelingen van de taskforce moeten het vertrouwen van rechters en advocaten in de tbs als effectieve maatregel herstellen. Bijzonder is dat de taskforce voor het eerst de gehele keten aan tafel brengt: van advocaat en rechter, tot kliniek, reclassering, zorgverzekeraar en gemeente. In deze gezamenlijke inspanning ligt de kracht van de taskforce behandelduur tbs.
De aanbevelingen van de taskforce richten zich op alle fasen van de tbs, van instroom tot nazorg in de maatschappij. De aanbevelingen voorzien onder meer een duidelijker prognose van de behandelduur bij oplegging van de maatregel, verscherping van de criteria voor de maatregel ‘één jaar geen verlof’ na ongeoorloofde afwezigheid, toenemende uitstroom uit de longstay richting de ggz of gehandicaptenzorg en het eerder zoeken van aansluiting voor nazorgtrajecten.