Teamwork leidt alleen onder specifieke managementcondities tot betere zorg. Dat stelt Martina Buljac in haar proefschrift Health teams – Analyzing and improving team performance in long-term care waarmee zij op donderdag 8 maart 2012 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).
Het optimaal inzetten van mensen en middelen is noodzakelijk vanwege toenemende vraag naar zorg, minder aanbod in personeel en bezuinigingen. Deze ontwikkelingen stellen zwaardere eisen aan teamwork. Buljac heeft onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op teamprestaties in de langdurige zorg. Van teams wordt verwacht dat ze effectieve, efficiënte, innovatieve en veilige zorg leveren. Om dit te bereiken ligt het voor de hand om leidinggevenden aan te spreken op het functioneren van teams. Dit werkt in de hand dat zij op een directieve manier leiding zullen gaan geven om risico’s te vermijden.
Leiderschap
Teams onder leiding van iemand met een coachende leiderschapsstijl blijken beter te presteren. Daarbij worden teams namelijk gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen, door bijvoorbeeld feedback, zonder dat de beste manier van werken wordt opgelegd. Teams met een stabiele samenstelling en met weinig wisselingen in teamleden presteren het best. Trainingen zijn volgens Buljac een andere manier om het functioneren van een team in de gezondheidszorg te verbeteren. De meeste trainingen zijn echter niet op de langdurige zorg gericht, maar op de acute zorg.